Na seznamu

Na seznamu

Na seznamu

Tak se to konečně po tolika letech stalo! Podepsal jsem petici, která je v přímém protikladu s textem, jejž podepsal Václav Havel. Ale klid, nejde o žádnou Antichartu, jen o křeslo ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů.

Tak se to konečně po tolika letech stalo! Podepsal jsem petici, která je v přímém protikladu s textem, jejž podepsal Václav Havel. Ale klid, nejde o žádnou Antichartu, jen o křeslo ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů.

Nemám Havlovi za zlé jeho postoj. Joska Skalník, který celou věc nechtě rozpoutal, je jeho blízký přítel. Ředitel ústavu Pavel Žáček, řečený Pažout, je zase blízký přítel můj. Tedy se ozvat musím, byť cítím, že jsem se peticemi vyčerpal už před dvaceti lety.

Pavel Žáček je člověk, který se tématem zabývá intenzívně a léta. (Byl náměstkem Bendova úřadu a odtud ho vyhnala po svém vítězství levice, byl degradován a může si gratulovat, že nemáme galeje.) Nyní ho vyhání i pravice. Uveřejnil dokument, v němž stojí, že Joska Skalník práskal. Ten dokument psali estébáci, tedy osoby zavrženíhodné a bytostně nedůvěryhodné, a není nutno mu věřit. Ale existuje. A protože existuje a Žáček jest státním oudem, má právo, ba možná i povinnost ho zveřejnit. Je v tomto ohledu více úředníkem a archivářem než historikem a publicistou. Neočekávám od ústavu, že bude každý dokument ověřovat, jestli je pravda, co tam stojí, že bude každému zmíněnému dávat prostor k vyjádření, zdroji i jeho řídícímu orgánu. Očekávám totiž, že takové knihy budou mít méně než tunu a sto dílů. Takové dokumenty mají vyvolávat polemiku a diskusi, ale ne tu o odvolání ředitele. Pažout má jen haldu papíru, respektive hnoje, a má ji hlídat. Kdo udával a kdo ne - ať rozhodne soud.

Já myslím, že než odvolávat ředitele, měli bychom Žáčkovi-Pažoutovi nakázat, aby server svého ústavu zkopíroval někde v cizině, aby po volbách na něj nepřišel nějaký vir, červenka nebo oranžovka. A panu Skalníkovi se omlouvám, že v tomto článku nehájím jeho. Byť vím, jaké je to, být na seznamu. Tedy Seznamu.cz.

Glosa Fefíka