Pozor, letiště!

Pozor, letiště!

Pozor, letiště!

Možná jste v médiích zaznamenali historku o&#160amerických pilotech dopravního letadla, kteří „přelétli“ cílové letiště. Prostě zapomněli přistát. To je samo o sobě dost fascinující. Kontroloři z řídicí věže se s nimi snažili spojit...



Vysílačkou i pomocí výstražných signálů. Dokonce se jim snažili zavolat na mobilní telefon a prý posílali e-maily. Ale marně. Vše zachránil nakonec až stevard, který přišel do kabiny pilotům říct, že se pasažéři ptají na čas přistání.


Prostě záhada! Pár dní nato přišly aerolinky Delta s vysvětlením, které je ještě úžasnější. Piloti prý měli zapnuté notebooky a na nich „řešili firemní politiku“. Na tohle jim jako máme skočit? Ještě před pár lety by bylo jasné, že ti dva za kniplem sjíždějí pornostránky. Ale to je dnes pasé. A já bych se klidně vsadil o&#160letenku kolem světa, že viseli na Facebooku. Kapitán „šťouchal“ do manželky a tagoval oblíbené letušky na fotkách, zatímco druhý pilot vyplňoval kvizy nebo vylepšoval skóre v Mafi a Wars. To pak není divu, že přeletěli letiště.

Oni v tom zdaleka nelítají jen piloti. Když si tak pročítám statusy svých známých na Facebooku nebo Twitteru, tak mě vždycky zaskočí, kolik z&#160nich je napsáno zjevně za volantem. Jsou to ty zprávy typu: „Frčím na D1, provoz docela ujde,“ případně: „Nějakej idiot mi udělal myšku, to bylo o&#160fous.“ Policisté honí nebožáky s telefonem u ucha, ale to nemají ponětí, co se kolem děje. Nevím, jestli mí virtuální přátelé ťukají své postřehy do mobilu, anebo mají na sedadle rozevřený počítač, ale vzhledem k&#160bezpečnosti silničního provozu mi to přijde celkem jedno.

I když možná policisty podceňujeme a oni to všechno dobře vědí. Známý mi – na Facebooku, kde jinde – minulý týden popisoval, jak ho policisté kontrolovali na dálnici. Ten druhý prý ani nevylezl z auta. Na klíně měl otevřený notebook. Můj známý prý jasně přes okno poznal na monitoru domovskou stránku Facebooku.

Jistě, nejspíš i on hrál nějakou hru nebo flirtoval s praporčicí na služebně. Ale co víme, třeba benga budou už brzy „pomáhat a chránit“ i ve speciálních sítích. Možná nejvyšší čas získat pár vysokých šarží mezi své přátele. Ostatně, toť řešení pro leteckou krizi v USA. Jak zvýšit bezpečnost letů? Nařídit pilotům, aby letecké kontrolory povinně zařadili do seznamu svých přátel. Řídicí věž se s nimi pak spojí bez problémů. Přece nemůžeme čekat, že by v éře Facebooku vládci nebes reagovali na něco tak staromódního jako … zvonění mobilu.

NOTEBOOK MILOŠE ČERMÁKA, cermak@extra.cz




Jan Potůček: JSOU PROFILY NA FACEBOOKU SOUKROMÁ VĚC? (Reflex.cz, 12. 10. 2009)
Ředitel zpravodajství České televize důrazně doporučil svým podřízeným, aby se zdrželi politických komentářů na Facebooku. Může jim je ale zakázat?