Jsou profily na Facebooku soukromá věc?

Jsou profily na Facebooku soukromá věc?

Jsou profily na Facebooku soukromá věc?

Ředitel zpravodajství České televize důrazně doporučil svým podřízeným, aby se zdrželi politických komentářů na Facebooku. Může jim je ale zakázat?



Redaktoři České televize by se měli na Facebooku vyvarovat přidávání ke skupinám fanoušků konkrétních politických stran a politiků a neměli by se k politice ani vyjadřovat na svých soukromých profilech. Facebook je totiž podle ředitele zpravodajství Milana Fridricha do značné míry veřejným prostorem a pokud v něm redaktor vystupuje pod svým jménem, musí se chovat v souladu s kodexem a redakčními pravidly ČT.


Fridricha rozčílila poznámka vedoucího domácí redakce zpravodajství Jindřicha Šídla na jeho vlastní stránce na Facebooku, že čínská velvyslankyně v Praze je „arogantní bába“. Poznámka neušla redaktorovi komunistických Haló novin, který si okamžitě stěžoval vedení televize. Pokud by se záležitost dostala až před Radu ČT, musel by sbor kontrolorů veřejnoprávní televize řešit opravdu zajímavý spor.

Facebook je totiž sice sociální síť, ale na stránky konkrétního člověka se dostane pouze ten, koho autor stránky označí za svého „přítele“ a umožní mu číst obsah svého profilu. Nedá se tedy říci, že by šlo o něco veřejně dostupného, jako třeba nezaheslovaná internetová stránka. Pokud se redaktor veřejnoprávní televize vyjádří na svém vlastním profilu o některém politikovi, a nevede proti němu vyloženě kampaň, mělo by to asi být v pořádku. Tedy pokud onoho politika nebo jeho přátele nemá ve skupině svých „přátel“, kteří se mohou dostat na jeho profil, přečíst si poznámku a nadělat mu problémy.

Nazvat čínskou velvyslankyni v Praze „arogantní bábou“ může být nedomyšlené, ale rozhodně bych z toho nevyvozoval, že zpravodajství ČT je zaujaté vůči Čínské lidové republice. Protože Jindřich Šídlo to na Facebook nepsal jako vedoucí redakce domácího zpravodajství ČT, ale jako Jindřich Šídlo, kterého jsem znal z Respektu, MF Dnes a Hospodářských novin. A protože jsem ho ve všech těchto titulech četl, vím, že jeho názor na „arogantní čínské politiky“ je konzistentní, a je to správně.

Ostatně, Jindřich Šídlo píše každý týden politické komentáře do Respektu, které jsou vlastně takovými delšími poznámkami z Facebooku. Na rozdíl od Facebooku vychází opravdu veřejně a přečíst si je může každý, kdo si koupí časopis na stánku. Bude snad muset Jindřich Šídlo přestat psát do Respektu? Doufám, že ne. Když letos v létě oznamoval ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich novinu, že se mu podařilo přetáhnout Šídla z Hospodářských novin na Kavčí hory, mluvil o něm jako o největší posile zpravodajství ČT za poslední léta.

Jenže máslo na hlavě má i Milan Fridrich. Také on má svůj profil na Facebooku. Ještě začátkem letošního roku tu popisoval, jak přišel kvůli rychlé jízdě o řidičák a vyvracel některé informace bulváru. Koncem srpna si stěžoval na „zasraný horko“, což asi nebude vystřihnuté z kodexu chování zaměstnance zpravodajství veřejnoprávní televize.

Od té doby se ale ředitel zpravodajství ČT na Facebooku zdržel jakýchkoli komentářů. Možná to bude proto, že má mezi „přáteli“ příliš mnoho důležitých lidí, včetně politiků. A to už se ze soukromého profilu s několika nejbližšími kamarády opravdu stává veřejné kolbiště, kde si člověk musí rozmyslet, co může napsat a co ne.


Jaký je váš názor? Jsou profily na Facebooku soukromá věc?




AUTOR JE ŠÉFREDAKTOREM DIGIZONE.CZ A VITALIA.CZ