Bude mít Český rozhlas nemravného ředitele?

Bude mít Český rozhlas nemravného ředitele?

Bude mít Český rozhlas nemravného ředitele?

Nového generálního ředitele ČRo zvolí ve středu „malá“ rozhlasová rada. Mezi třemi finalisty konkurzu nechybí ani obchodní partner místopředsedy Rady ČRo Ladislava Jíši.

Nového generálního ředitele Českého rozhlasu zvolí ve středu „malá“ rozhlasová rada. Mezi třemi finalisty konkurzu nechybí ani obchodní partner místopředsedy Rady ČRo Ladislava Jíši.

Peter Duhan, Richard Medek a Jiří Mejstřík jsou tři finalisté výběrového řízení, které Rada Českého rozhlasu vypsala bezprostředně po červencovém bleskovém odvolání dosavadního šéfa ČRo Václava Kasíka. Duhan a Mejstřík už rozhlas začátkem devadesátých let minulého století vedli, Medek jej vede teď jako dočasný šéf.


Zatímco Medek a Duhan v rozhlase působí i nyní a jsou členy jeho nejužšího vedení, Jiří Mejstřík, který byl posledním šéfem federálního Československého rozhlasu předtím, než se federace rozdělila na dva samostatné státy, má na toto veřejnoprávní médium trošku jiné vazby. Podniká společně s místopředsedou rozhlasové rady Ladislavem Jíšou.

Ve společných firmách s Jíšou se Mejstřík, který v devadesátých letech krátce vedl také televizi Premiéra (předtím, než se přejmenovala na Primu), pohybuje od roku 2000.
Když na to upozornil zpravodajský server iDnes.cz, místopředseda rozhlasové rady Jíša slíbil, že pokud se Mejstřík dostane do užšího výběru kandidátů na generálního ředitele rozhlasu, ze všech jejich společných firem se stáhne.

Mejstřík do finále konkurzu postoupil, byť s nejmenším počtem hlasů (hlasovali pro něj čtyři radní, zatímco Medek s Duhanem dostali shodně po sedmi hlasech od všech přítomných radních). Ani po volbě finalistů výběrového řízení se Mejstřík ze společných firem s Jíšou nestáhnul.

Mluvčí Rady Českého rozhlasu Dana Jaklová teď pro změnu říká, že Mejstříkovo angažmá ve stejných firmách s Jíšou, který bude spolurozhodovat, zda se Mejstřík stane generálním ředitelem Českého rozhlasu, neodporuje zákonu a nejde tedy o střet zájmů. Samozřejmě, Mejstřík nemá jisté, že ho radní ředitelem skutečně zvolí.

„Mejstřík radu o své činnosti informoval a své členství ve funkcích spojených s panem Jíšou pozastavil,“ citovala Jaklovou agentura ČTK. Jistě. To by mohl na ředitele Českého rozhlasu klidně kandidovat Michel Fleischmann, prezident Frekvence 1 a Evropy 2, a po dobu konkurzu svou funkci „pozastavit“. Nebo Jiří Paroubek.

Něco neodporuje zákonu, ale není to mravné. Pokud se Jiří Mejstřík stane novým generálním ředitelem Českého rozhlasu, bude to podle zákona v pořádku. Rozhlas ale bude mít nemravného ředitele, kterému nikdo neodpáře, že se do funkce dostal skrze svého obchodního partnera Ladislava Jíšu.


AUTOR JE ŠÉFREDAKTOREM DIGIZONE.CZ A VITALIA.CZ


Související články:

Jan Potůček: ZA TU KOMEDII BY MĚLA LETĚT I RADA ČESKÉHO ROZHLASU (Reflex.cz, 22. 7. 2009)
Kdyby na dnešním mimořádném zasedání Českého rozhlasu sedělo více poslanců, než jen rebelující komunista Koníček, asi by radní nedožili rána. Slušný parlament by ty ignoranty okamžitě odvolal.


Jan Potůček: ODVOLAJÍ ŘEDITELE ČESKÉHO ROZHLASU? A PROČ? (Reflex.cz, 22. 7. 2009)
V Českém rozhlase se podle všeho schyluje k odvolání generálního ředitele Václava Kasíka. Alespoň to tvrdí sám ředitel, který pro jistotu rozdává na všechny strany rozhovory, aniž by bylo jasné kdo, proč a jak ho chce odvolat.