Důkaz nedůkaz – příběh UFO žije dál

Důkaz nedůkaz – příběh UFO žije dál

Důkaz nedůkaz – příběh UFO žije dál

Tu kostru záhadného tvora viděly v posledních týdnech na monitorech svých počítačů desítky miliónů lidí. Kdo je vlastně příšera z mexického Metepeku? Člověk, zvíře, nebo dokonce mimozemšťan?

Tu kostru záhadného tvora viděly v posledních týdnech na monitorech svých počítačů desítky miliónů lidí.
Relativně velká hlava a zadní nohy nám připomínají podivného křížence člověka a zvířete. Kdo je vlastně příšera z mexického Metepeku? Člověk, zvíře, nebo dokonce mimozemšťan?



PŘÍŠERA Z METEPEKU– plné znění článku Miroslava Cvrčka najdete v Reflexu č. 39/2009.



„Mexická televize ukázala mimozemšťana chyceného do pasti.“ Tímto titulkem informoval české čtenáře na konci srpna zpravodajský server Novinky.cz o záhadné bytosti s lidskými znaky, kterou chytil mexický farmář Marao López do pasti na krysy. Další ufologický blud dokumentovaný rozmazanými fotkami?
Nic takového. Ostré fotky, kostra tvora natočená na video a odvysílaná v televizi naznačují, že tentokrát jde o něco jiného. Ocitli jsme se – stejně před třiceti lety hrdinové Spielbergova filmu – na prahu blízkého setkání třetího druhu?
V záplavě tisíců „ufonských“ zpráv si duševně zdravý člověk zřejmě řekl, že jde určitě o další kachnu. Jenže pak sedne k Internetu a zjišťuje, že záhada z Metepeku již nějakou dobu poutá pozornost lidí po celém světě.



Skeptik se snaží objevit argumenty, které by onu záhadu vysvětlily přijatelným způsobem. Nic ale nenalézá, a tak se donekonečna dívá na fotky s kostrou dotyčného tvora. Nakonec začne koketovat s myšlenkou, že by to skutečně mohl být mimozemšťan. Proč bychom ostatně měli být jedinými obyvateli vesmíru?
Po chvíli pátrání na síti a odvržení hypotéz v diskusích pod články, že se jedná o Paris Hiltonovou bez nalíčení či Michaela Jacksona po pitvě, narážíme na první zajímavou „ne-ufo“ teorii. Ta hovoří o zvířeti s názvem chupacabra. Bioložka Maria Guimaraesová zase tvrdí, že nejde ani o ufona, ani o chupacabru, ale o kotula veverkovitého (anglicky squirrel monkey), opici žijící v Jižní Americe. „Mohl by to být také druh kosmana, protože pozice očí je vzdálenější než v případě kotula,“ říká její portugalský kolega Bruno Galrido. „Je to jen dítě primáta. Ubohé stvoření, muselo se ztratit a skončilo v pasti.“
Lítost nad smutným osudem malé opičky přebíjí uspokojení nad důkazem. Záhada z Metepeku je jen dalším bludem. Fikcí ze škatulky ufologů, kterou média v době okurkové sezóny nikdy nepohrdnou. Důkaz nedůkaz – příběh žije dál.
A co vy, věříte v existenci mimozemšťanů?
Hlasujte v anketě na konci článku.







PŘÍŠERA Z METEPEKU– plné znění článku Miroslava Cvrčka najdete v Reflexu č. 39/2009. A také
VÝBĚR ZÁHAD UFO
Počet případů pozorování UFO (neidentifikovaných létajících objektů) rapidně vzrostl po druhé světové válce. Krátce po ní se na základě příběhu amerického obchodníka Kennethe Arnolda ustálil pojem létající talíř. Většina zkoumání ovšem buď není nijak zdokumentovaná, nebo jsou fotografie rozmazané a nejasné. Další podstatnou část tvoří vyvrácené případy.
EXISTENCE UFO nebyla nikdy definitivně potvrzena. V Reflexu č. 39/2009 vám přinášíme výběr situací, kdy se o UFO mluvilo.