Fakta asi nestačí

Fakta asi nestačí

Fakta asi nestačí

Od chvíle, kdy jsem se dozvěděl, že Barbora Tachecí bude na Primě moderovat denní diskusní pořad Fakta přímo v hlavních zprávách, mě zajímalo, jestli to bude taky taková „hard talk show“, jakou dělávala na Z1.

Od chvíle, kdy jsem se dozvěděl, že Barbora Tachecí bude na Primě moderovat denní diskusní pořad Fakta přímo v hlavních zprávách, mě zajímalo, jestli to bude taky taková „hard talk show“, jakou dělávala na Z1. A jestli Primě budou stačit peoplemetry.

Moje obavy byly liché. Podle čísel z měřicích krabiček od začátku září se ve sledovanosti Báře Tachecí moc nedaří, ostatně stejně jako na obrazovce. Původně jsem si myslel, že Prima zařadí Fakta přímo do zpráv a bude měřit jejich sledovanost dohromady s bouračkami a zvířátkem nakonec, ale mazaní šéfové se rozhodli jinak. Nepochybně dobře.

Takže fakta. Za první dva týdny vysílání mívají Fakta Barbory Tachecí v průměru o sto tisíc diváků méně než blok zpráv, který běží bezprostředně před nimi (ty mají okolo 650 tisíc diváků). Jakmile ve čtvrt na osm večer začíná všednodenní politické talk show na Primě, většina diváků přepíná na Události České televize a prozívá se do půl osmé, aby utekla na Novu. Pokud se tedy ještě dívají na televizi.

Na grafu denní sledovanosti Primy to vypadá celkem tristně. Za pět minut sedm, kdy začínají hlavní zprávy, čísla vyletí raketovou rychlostí nahoru, někdy před čtvrt se zastaví a po čtvrt na osm nekompromisně padají dolů. O víkendu, kdy se Fakta na Primě nevysílají a místo nich pokračují normální zprávy, se sledovanost drží na dobrých číslech až do jejich konce.

Být televizním manažerem, mám v tom docela jasno. Jako divák Fakta posuzovat nemůžu. Viděl jsem jen jedna s Janou Bobošíkovou, potom se mi rozbila televize. To je taky fakt. Prima se může utěšovat tím, že těch pět minut je asi levnějších než další dvě reportáže do zpráv, ale to je v hlavním vysílacím čase málo.


AUTOR JE ŠÉFREDAKTOREM DIGIZONE.CZ a VITALIA.CZ