Je ústava v rozporu s ústavou?

Je ústava v rozporu s ústavou?

Je ústava v rozporu s ústavou?

Politici budou měnit ústavu pomocí novely, kterou tři roky nechali ležet ve sněmovně. Ústavní soud je ve sporu s experty na ústavní právo. A nezvolená vláda pokračuje. Kdo tomu má rozumět... A jak z toho ven?

Politici budou měnit ústavu pomocí novely, kterou tři roky nechali ležet ve sněmovně. Ústavní soud je ve sporu s experty na ústavní právo. A nezvolená vláda pokračuje. Kdo tomu má rozumět... A jak z toho ven?
Předsedové parlamentních stran a nejvyšší ústavní činitelé se u prezidenta Václava Klause domluvili, že se pokusí změnit ústavu tak, aby sněmovna měla právo se rozpustit (hlavně rychle, rychle, aby se stihly brzy vyhlásit volby). Přitom tato novela z pera senátorů už tři roky leží ve sněmovně bez povšimnutí. Místo toho poslanci tlačili jednorázový paskvil, stačila trocha jejich zodpovědnosti a současná krize nemusela být.


Neústavní ústava
Tedy možná. Věc se totiž poněkud zamotala tím, že Ústavní soud se jal posuzovat ústavní zákon, což podle expertů na ústavní právo soud nesmí a měl proto celou stížnost odmítnout. Podle nich je totiž absurdní, aby ÚS posuzoval, zda je ústava v rozporu s ústavou.
Takže se můžeme dočkat toho, že soud odmítne i zmiňovanou novelu ústavy. S tím asi počítá i Jan Kalvoda, právník poslance Miloše Melčáka, jenž stížnost podal. Kalvoda totiž už dopředu vyjmenoval možnosti, pomocí kterých se budou politici snažit předčasné volby uspořádat. A předem také řekl, že napadnou i případnou novelu. Mimochodem „strážce ústavy“ Melčák je stejný Melčák, který v roce 1998 hlasoval pro stejný jednorázový zákon.

Ruce pryč od zákonodárců
Jistě, jednorázový ústavní zákon je něco příšerného. A politici nejsou zrovna vzorem respektu k duchu ústavy. A ano, je třeba respektovat rozhodnutí soudů. Ale není naše bezmezná důvěra k soudům a bezmezné hanobení politiků trochu nespravedlivé? Když jde o politiky, zapomínáme, jak moc se nám tisíce soudních rozhodnutí nelíbí, a křičíme: „Ruce pryč od soudů!“ Není ale právě teď ta doba, kdy bychom měli říct „ruce pryč od poslanců a senátorů“? Ať se nám to líbí nebo ne, měnit ústavu mohou jen a výhradně zákonodárci.
Rovnováha moci se může brzy povážlivě vychýlit ve prospěch soudů. Pokud by soud rozhodoval o ústavě, pak by vše bylo podřízeno právě moci soudní. Ta by se stala nejvyšší mocí v zemi. Parlament by pozbyl na významu a volby by vlastně ani nebyly důležité, takže by se mohly odložit na neurčito. Ale to už se vlastně stalo…
Zdá se, že cesta z tohoto zamotance vůbec nemusí existovat. Zákonodárci odsouhlasí změnu ústavy, Ústavní soud ji zruší, novela bude neústavní podle Ústavního soudu, rozhodnutí soudu bude neústavní podle ústavy. To je ale fikce, ke které u nás, v demokratickém státě, nemůže dojít.


K tématu:

Ústavně do blázince
Petr Holec: ÚSTAVNĚ DO BLÁZINCE
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Jestli ústavní soudci chtěli svým rozhodnutím dokázat, že si i v době hospodářského pádu zaslouží vysoké platy, nevybrali si nejlepší čas: deficit našeho státního rozpočtu se brzy přelije až do Německa, vede nás nezvolený premiér s papírovými kompetencemi a prezident se zabývá žárovkami.

Anketa: CO MYSLÍTE? BUDOU V ŘÍJNU VOLBY?
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Předčasné volby do sněmovny se možná v plánovaném říjnovém termínu neuskuteční. Nejvyšší státní představitelé hledají uspokojivé řešení. Najdou ho? Hlasujte vANKETĚ!

Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (ÚTERÝ 1. ZÁŘÍ)
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Zprávou (lépe řečeno bombou) dne je rozhodnutí Ústavního soudu „odložit vykonatelnost rozhodnutí prezidenta republiky ze dne 1. července 2009, kterým byl termín voleb stanoven na dny 9. a 10. října 2009“.