Klokan na roztrhání

Klokan na roztrhání

Klokan na roztrhání


Když už jsme v tom, dalším takovým alespoň částečným kostlivcem ČMFS, o kterém je tento týden opět šum, je ze strany svazu čtyři roky neřešený status dvojích Bohemians.

Vypadá to jako skeč od Monty Pythonů. Trvá už několik let, moc se nevyvíjí a pointa je, zdá se, v nedohlednu. Bohemians versus Bohemians. Napínavý zápas.


Na jedné straně fanoušky resuscitovaný klub s bohatou tradicí, na straně druhé obchodník s pochybným podnikatelským záměrem, jenž si před pár lety pronajal slavné jméno a logo s klokanem (což je samo o sobě dost bizarní). Fotbalová veřejnost to má dávno vyřešené. Zatímco na zápasy druholigových Bohemians (těch autentických – Bohemians 1905) chodily loni do tradičního Ďolíčku každých čtrnáct dní tisícovky lidí, v azylu střížkovské „Bohemky“ na Žižkově se při prvoligových střetnutích ztrácelo na nepatrných tribunách pět najatých trumpetistů a pár fandů hostujícího týmu. A letos to bude na velkém Strahově, kam se střížkovští stěhují, působit ještě absurdněji.

O tom, že Bohemka je opravdu jen jedna, totiž ta z Vršovic, pochybují snad už jen pan Kapr a jeho právníci. Absurdita zde nekončí: „Svaz má plán. Spojit oba kluby“, napsaly v tomto týdnu Lidové noviny. „Jediné co tomu brání, je fanouškovská vřava ze strany Bohemians 1905,“ tvrdí místopředseda svazu Jindřich Rajchl a nemá pravdu. Vtip je v tom, že jediní, kdo se chce slučovat, jsou střížkovští bafuňáři. Proč asi! Rajchl navíc nechápe, že ta „fanouškovská vřava“ je v daném případě dost podstatná věc. Ne-li ta nejpodstatnější! Anebo se fotbal už nehraje v první řadě pro pobavení fandů?

Anekdota však pokračuje dál: „Střížkov hrozí bojkotem derby“, napsaly Lidovky o den později. Neboli: Bohemians mají hrát proti Bohemians a jedni Bohemians odmítají do zápasu nastoupit, protože druzí Bohemians podle nich do ligy nepatří. Cirkus, který létá. Co na to klokan? Směje se nebo pláče? Zvítězí zdravý rozum?






AUTOR JE EDITOREM REFLEXU
A FANOUŠKEM SK SLAVIA PRAHA





Související:
Pavel Kovář: BOHEMIANS: PŘÍŽIVNICTVÍ NA SLAVNÉM NÁZVU
(Reflex online, 13. 8. 2007)
Pavel Kovář: ĎOLÍČEK (Reflex, 6. 8. 2007)
Pavel Kovář: „NOVÍ KLOKANI“… BUDE TO PŘÍBĚH S DOBRÝM KONCEM? (Reflex online, 29. 6. 2005)