Odvolají ředitele Českého rozhlasu? A proč?

Odvolají ředitele Českého rozhlasu? A proč?

Odvolají ředitele Českého rozhlasu? A proč?

V Českém rozhlase se podle všeho schyluje k odvolání generálního ředitele Václava Kasíka. Alespoň to tvrdí sám ředitel.

V Českém rozhlase se podle všeho schyluje k odvolání generálního ředitele Václava Kasíka. Alespoň to tvrdí sám ředitel, který pro jistotu rozdává na všechny strany rozhovory, aniž by bylo jasné kdo, proč a jak ho chce odvolat.

Fakt, že rozhlasoví radní mají na Kasíka dlouhodobě spadeno, není nikterak nový a překvapivý. Neúprosná matematika ale donedávna nedávala Kasíkovým odpůrcům v Radě Českého rozhlasu naději: chyběl jim jediný hlas do zákonem stanoveného počtu šesti radních, kteří by museli pro takový návrh zvednout ruku.


Mediální válka o funkci

Kasík v uplynulých letech s novináři příliš nekomunikoval, rozhovorů poskytl opravdu minimum. Před měsícem ale náhle v krátkém sledu následovaly dva větší rozhovory pro Lidové noviny a zpravodajský server iDnes.cz. Bylo to chvíli poté, co jiný internetový deník, Aktuálně.cz, přinesl zprávu o tom, že Kasík bude odvolán a rozhlasová rada pověří výkonem jeho funkce šéfa publicistické stanice ČRo 6 Petra Duhana. Nestalo se, ale mediální vyrvál zřejmě splnil svůj účel: na Vinohradské k žádnému střídání stráží nedošlo. Prozatím.

Teď se stejná situace opakuje znovu. Václav Kasík v rozhovoru pro Lidové noviny, který podle jeho autora sám inicioval, mluví o blíže neurčených výhrůžkách „lobbistů“. „Téměř mě uráží, že je na mě činěn nátlak, abych odstoupil,“ říká. Na otázku, kdo ten nátlak činí, ale Kasík odpovídá nejasně, protože to prý „popsat nelze“, prý jde ale o jasný politický tlak. Z jaké strany? „Znalci našeho prostředí si jasně rozklíčují, o co jde,“ říká rozhlasový ředitel. Čemu tedy přikládá takový tlak na své odvolání? „Nedovolím si cokoliv takto nahlas předpokládat,“ zní další donkichotská odpověď.


Špína a protišpína

Něco se každopádně děje, jinak by senátor Jiří Oberfalzer (ODS) náhle na svém blogu a ihned poté na zpravodajském serveru iDnes.cz nezveřejnil informaci o tom, že jeden z Kasíkových odpůrců v rozhlasové radě, její místopředseda Ladislav Jíša, za komunismu pracoval v Československém rozhlase pod jiným jménem (Ladislav Anderlík) jako vedoucí sekretariátu ústředního ředitele. Informace to není nikterak nová, ale zatím ji nikdo veřejně nenapsal – nebyly pro to žádné nezvratné důkazy. Novinářům se o ní ale v uplynulých letech opakovaně zmiňoval bývalý rozhlasový radní a blízký Kasíkův spolupracovník Štěpán Kotrba, jeden z Jíšových úhlavních nepřátel.

Není asi náhodou, že Kasík dává narychlo před dnešním mimořádným zasedáním Rady Českého rozhlasu prapodivný rozhovor novinám, ze kterého nevyplývá nic jiného, než že mu prý někdo vyhrožuje, aby odstoupil, jinak že bude odvolán. O nic menší náhoda není ani načasování informace o komunistické minulosti Ladislava Jíši, kterou se budou muset jeho kolegové radní na dnešní schůzi také zabývat. Jestliže totiž radní Kasíkovi před časem vyčetli porušení zákona za to, že bývalý ředitel jeho sekretariátu Libor Křivka figuruje v seznamech komunistické rozvědky (sám Křivka tvrdí, že se na seznam dostal omylem) a nemohl tedy splnit zákonnou podmínku čistého lustračního osvědčení, komunistická minulost Ladislava Jíši příliš bije do očí. Zvlášť když Kasík vyfasoval za Křivku od radních důtku.


Bez hysterie, prosím

Boj o Václava Kasíka coby generálního ředitele Českého rozhlasu se tedy rozjel naplno a jediné, co zůstává neznámou, je důvod, proč by měl odejít. Na jedné i druhé straně barikády se šikují Kasíkovi zastánci a protivníci, aniž by pořádně tušili, oč vlastně jde, a papouškují ty či ony argumenty. Jíšovu komunistickou minulost náhle v tiskové zprávě omílá občanské sdružení za zachování gorilí reality show Odhalení na digitálním programu ČRo Leonardo. Stačí, že se ta informace jednou objevila v seriózním médiu (co na tom, že iDnes.cz pouze citoval blog senátora Oberfalzera a nezeptal se samotného Jíši, jak to tedy bylo).

Václav Kasík asi není špatným ředitelem Českého rozhlasu. Pokud má ale čisté svědomí, měl by otevřeně říct, kdo a jak mu vyhrožuje. Neměl by své blízké ponoukat ke zpravodajským hrám a snižovat se tak na úroveň svých protivníků. Není-li pádný důvod k jeho odvolání z funkce, nemá se přeci čeho bát.


AUTOR JE ŠÉFREDAKTOREM SERVERU DIGIZONE.CZ