Samota v přímém přenosu

Samota v přímém přenosu

Samota v přímém přenosu

Jímá mě úžas, co všechno pamatuju. Rok 1957, kdy Rusové vypustili první družici Sputnik a z rozhlasu jsme slyšeli její vzdálené pípání. Psa Lajku, Gagarina a samozřejmě 20. červenec před čtyřiceti lety...

Jímá mě úžas (nechci říct, že děs), co všechno pamatuju. Rok 1957, kdy Rusové vypustili první družici Sputnik a z rozhlasu jsme slyšeli její vzdálené pípání.
Psa Lajku, kterého o dva měsíce později poslali nahoru bez šance návratu; a krutost toho mi tenkrát zastínila veškerý vědecký úspěch akce.
Chodila jsem do deváté třídy, když do vesmíru vyletěl Gagarin a dodnes můžu ocitovat jeho vzrušené „Ja vazvraščajus damoj“, které k nám pronikalo skrz praskot rádiových vln.


A pak, samozřejmě, pamatuju 20. červenec před čtyřiceti lety. Seděli jsme v obýváku před černobílou obrazovkou, na které V PŘÍMÉM PŘENOSU sestupovala jakási rozmazaná postava ze žebříku opřeného o raketu a pomaličku se postavila na zem – pokud se tomu v případě Měsíce tak dá říkat. A za ní další boubelatý skafandr. V předklonu a beze slov jsme pozorovali ty dva, jak se opatrně rozhýbávají, jeden krok, druhý, pokus o laškovný poskok... Nakonec doslova dováděli s měsíční přitažlivostí. Psal se rok 1969, asi jsme si fandili, že to Američané Rusům zase natřeli, ale tohle mi z hlavy vypadlo.

Krátce nato jsme jeli na vodu. Tuším, že jsme stanovali někde mezi Vyšším Brodem a Rožmberkem, když jsme se večer rozvalovali kolem táboráku a zírali na Měsíc jak lampión. Určitě jsme klábosili o tom, jak fantastická věc se stala, ale já si dodnes víc vybavuju pocit, který mě přepadl: strach ze strašné samoty, kterou v té hloubce vesmíru museli ti tři Američané prožít. Na mě by tam aspoň dolehnul.


MARIE HOMOLOVÁ, MF Dnes


K tématu:

40 let od prvního kroku člověka na Měsíci
40 LET OD PRVNÍHO KROKU ČLOVĚKA NA MĚSÍCI (Reflex.cz, 17. 7. 2009)
Prohlédněte si fotografie a video NASA z památné mise.
Marek Hudema: ZÁVODY O MĚSÍC (Reflex.cz, 20. 7. 2009)
Sen o pravidelných návštěvách Luny se za pár let rozplynul kvůli velkým finančním nákladům. Dnes Američané znovu uvažují o výpravě s lidskou posádkou. Proč by se ale lidé měli vrátit na Měsíc a kolik to bude stát?

Vzpomínka:

Lucie Tomanová: PSÍ ŽIVOT KOSMONAUTA
(Reflex.cz, 8. 11. 2007)
„Lajka,“ napsala ruštinářka křídou na tabuli, ovšem v azbuce. A připsala datum její cesty do vesmíru – 3. 11. 1957. Bylo stejné deštivé dopoledne jako dnes, včera i předevčírem. Všichni ve třídě jsme ruské fence záviděli...