Velcí Češi, kteří změnili Česko

Velcí Češi, kteří změnili Česko

Velcí Češi, kteří změnili Česko

Ve třetím speciálu časopisu Reflex vám chceme představit dávnou i nedávnou historii přes životní příběhy netuctových lidí, pro něž se dějiny neděly, ale kteří je přímo dělali.

Milí čtenáři,
už potřetí jsme pro vás připravili mimořádný speciál časopisu Reflex.


Po dvou tematických vydáních (VŠICHNI NAŠI PREZIDENTI, VŠECHNY NAŠE REPUBLIKY) jsme se rozhodli dát nové příloze čistě osobnostní ráz.


Nabízíme vám profily několika velkých Čechů, kteří – jak se uvádí v podtitulu – změnili Česko. Nárok na zařazení do takové sestavy měli „předplacen“ lidé, jejichž výkony už prověřila historie.
Co však takový Karel Gott, napadne leckoho? To je druhé kritérium zařazení. Zajímalo nás, proč jsou někteří lidé bráni jako národní symboly už za svého života, a proto jsme se na tuto otázku pokusili v různých textech odpovídat. Jestli jimi budou i za padesát let, jsme v tuto chvíli neřešili. Podstatné je, že portrét od předního hudebního publicisty Josefa Vlčka patří k tomu nejlepšímu, co bylo o Gottovi v minulosti napsáno. A to bylo pro nás to úplně nejdůležitější hledisko.

Naší velkou ambicí bylo přinést vám publikaci, která je někdy v českém prostředí hanlivě označována jako Čtení na léto. Tohoto sousloví se vůbec nebojíme. Podobné publikace svým čtenářům v různé podobě nabízejí všechna respektovaná západní média, k nimž by se Reflex v budoucnu chtěl přiblížit.
Letní speciál s názvem Velcí Češi je pokusem navázat na dvě úspěšné publikace z února a září 2008. Ve třetím pokračování vám chceme představit dávnou i nedávnou historii přes životní příběhy netuctových lidí, pro něž se dějiny neděly, ale kteří je přímo dělali.
Pěkné čtení.
BOHUMIL PEČINKA


KAPESNÍ PRŮVODCE PO GOTTOVĚ OSUDU
Dá se o Karlu Gottovi napsat něco nového? Nebo „starého“ jinak? A patří věčný Zlatý slavík do našeho výběru? Přečtěte si ukázku Mistrova portrétu a posuďte sami.
Kdo na vás ve speciálu Reflexu čeká?