Akty X: Již více než tři sta přihlášených!

Akty X: Již více než tři sta přihlášených!

Akty X: Již více než tři sta přihlášených!

FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ TÝDENÍKU REFLEX Fotky nahých žen? Po pravdě řečeno: k ničemu se náš vztah s lety nemění tak dramaticky jako právě k nim...

AKTY X – fotografická soutěž týdeníku Reflex

Fotky nahých žen? Po pravdě řečeno: k ničemu se náš vztah s lety nemění tak dramaticky jako právě k nim.
Kluk si je prohlíží s baterkou pod peřinou a spíše než na smyslnost myslí na trest, který by mohl přijít, kdyby vyšlo najevo, že ty černobílé kartičky ukradl tátovi z poslední zásuvky psacího stolu. Puberťák je s třesoucíma rukama rodí z igelitu, do něhož je zavařený pornografický časopis. Koupil si jej společně s Divadelními novinami, aby se tolik nečervenal. Marně! Na záchodě pak dlouhé minuty přemítá o tom, je-li toto láska. A pak přijde intelektuální vzepětí mladého muže, jenž, jaké to kouzlo, spatří umění, aniž by mu to zabránilo snít o tom, jaké to asi bylo, když se ta nahotinka rodila, a představuje si ne-be-tyč-né věci.


Až od určitého věku a s jistou zkušeností jsme schopni zůstat před akty stát v němém úžasu z dosažené krásy. A taky začneme uvažovat o fotografovi jako o opravdovém tvůrci, který dokáže přenést na fotografický papír vše, co se odehrálo mezi ním a modelem, aniž se připraví o tajemství, jež je přesto jakoby na dosah.
K takovým mistrům patří fotograf TONO STANO, který akt dokázal povýšit na demokracii těla, kdy tvůrce vskutku vykonává moc vyslovením své vůle. Rozhovor (CHRTI NA STARTOVNÍ ČÁŘE, Reflex č. 20/2009) s nekorunovaným králem aktu nejen o aktech vedl Petr Volf.

Akt znamená čin. Už proto bychom si přáli, aby na adepty FOTOGRAFICKÉ SOUTĚŽE AKTY X, již Reflex vyhlašuje, nepůsobila síla fotek Tona Stana drtivě. Naopak. Kéž by na ně působila jako inspirace, jako něco, k čemuž – s fotoaparátem v ruce – může každý z nás směřovat svou vlastní cestou. Přece už cesta je cíl.


AKTY X – fotografická soutěž týdeníku Reflex
Umělcem se člověk nestává tím, že vystuduje akademii. (Ale může.) Umění je dnes skutečně demokratickou záležitostí a výsledky tvůrčí práce nejsou k vidění pouze v galeriích. Lidé často tvoří jen proto, že je to naplňuje.
Reflex nabízí prostor všem autorům uměleckého fotografického aktu, kterým se podařilo vytvořit působivé dílo. Fotografie budou zveřejněny na našich webových stránkách (konkrétně na adrese www.aktyx.reflex.cz) a ty nejlepší otištěny v Reflexu.
Autor vítězné série či snímku, na němž se shodne porota v čele s Janem Šibíkem, získá fotoaparát v hodnotě 50 000 Kč.
Fotografie můžete vkládat prostřednictvím webových stránek www.aktyx.reflex.cz, případně posílat na adresu klara.barnova@reflex.cz či na adresu redakce (Reflex, Akty X, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7) do 15. června 2009.
Veškeré informace a průběžně doplňovanou galerii již přihlášených snímků najdete na adrese www.aktyx.reflex.cz.