Top téma: Ty naše milenky český

Top téma: Ty naše milenky český

Top téma: Ty naše milenky český

„A taky mám milence,“ vypadlo ze známé po litru bílého a obvyklém výčtu starostí s dětmi, manželem, tchyní a nadváhou. „Ale já vlastně vůbec nevím proč.“



Proč mají ženy milence? A jaké to je – být milenkou? Počítám, že odpovědí bude asi tolik, co milenek. Je to každá druhá, pátá, desátá žena? Je to sexy sousedka od vedle, protivná prodavačka z pekařství, uťápnutá úřednice na poště, něčí žena? Vaše žena? Je jí dvacet, nebo čtyřicet? Má manžela kutila a děti premianty? Nebo je to mladá potvora na lovu ideálního partnera? Pomalovaná rtěnkou ve válečných barvách, neštítící se žádných zbraní, gelovou podprsenku nevyjímaje? Je to osamělá stárnoucí nešťastnice, co dosud neztrácí naději? Naděje přece umírá až s námi a s našimi vráskami, křečovými žilami a hemoroidy.
V nejnovějším výzkumu sexuálního chování v České republice, který uskutečnili sexuologové Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina v roce 2008, přiznalo mimomanželský styk 55 % ženatých mužů a 34 % vdaných žen. U mužů šlo spíše o příležitostné „bokovky“, ženy mívaly i dlouhodobé známosti.
Jaké tedy jsou „ty naše milenky český“? Podívejte se s námi na nevěru jejich pohledem. Připravili jsme pro vás miniseriál příběhů současných milenek, ale také výlety do historie. Vždyť záletnictví není vynález moderní doby. Víte, jak to chodilo v ložnicích českých králů a královen?

TROCHA HISTORIE…
…nikoho nezabije, lovím z regálů moudré knihy. Je jich hromada, nevím, kam s nimi. Jenže už ty názvy – Ženy a milenky českých králů, Lásky slavných mužů, Vládnou nám donchuáni, Lásky, svatby a zálety slavných, Milenky českých básníků…
Prostě – ženy na sto způsobů, ale v drtivé většině jako přívěsek mocných a úspěšných mužů. Je to muž, kdo tu obvykle hraje prim, na jeho milence bývá zajímavý právě jen on. Milenka toho a toho, málokdy milenec té a té. Slavných mužů holt máme mnohem víc než slavných žen.
Celebrity naší doby nechme na pokoji, kdo má zájem, může jejich intimní život znát do sebemenších podrobností (no to snad víte, že Gott to rád na stole?). Podobné to bylo vždycky. O pletkách královských poddaných nemáme zdaleka tolik zpráv jako o hlavách pomazaných. Jejich veličenstva si oficiální partnery či partnerky si obvykle vybírala (nebo jim byli vybíráni, často ještě v dětském věku) podle výhodnosti svazku. Obratnost ve sňatkové politice měla obrovský význam. City hrály pramalou roli a tak nebylo výjimkou, že si jak vznešení pánové, tak urozené dámy hledali povyražení jinde než v loži manželském.
Jen v našich krajích se mileneckých příběhů najde dost a dost. Prvenství mezi doloženými milenkami českých panovníků drží zrzka Anežka, zřejmě originální dívka, jak napovídá její přezdívka – Palceřík (nar. kolem roku 1236). V polovině 13. století – mezi samými „rusalkami“ – nosila neobvyklý, krátký účes tzv. „palcéř“, stejně jako muži.


Patřila k družině Markéty Babenberské, dědičky rakouských zemí, s níž se oženil budoucí Přemysl Otakar II. (nar. kolem roku 1233–1278). Ženichovi v té době ještě nebylo ani dvacet, zato nevěstinka už překročila padesátku. Vládnoucí dynastie od ní sotva mohla očekávat potomky, navíc Markéta byla zřejmě neplodná. Podle výkladu kronikářů připisovala neplodnost manželovi. Ten si vyžádal jednu z jejích dívek a rok na zkoušku své potence. Stárnoucí žena souhlasila a dala mu k dispozici svoji nejoblíbenější – Anežku. Král železný a zlatý ve zkoušce obstál a Palceřík vešla do dějin.

MILENKA JE, KDYŽ …
Co to vlastně je – milenecký vztah? Před časem média i veřejnost s gustem řešily definici slova milenka v souvislosti s tehdejší „přítelkyní“, nyní manželkou Jiřího Paroubka. Expremiérovi připadalo označení milenka hanlivé, nactiutrhačné a nečestné.
Ponechme stranou, jestli má pravdu Slovník spisovného jazyka českého, podle kterého je milenka „žena v milostném vztahu k muži, označení pro milou a milovanou bytost“, Wikipedie se svojí poněkud mnohoznačnou definicí milenky jako „sexuální partnerky, případně třetí postavy ve vztahu dvou lidí; osoby pro nemanželský poměr; obecně zamilovaných“, anebo pan Paroubek.
Dejme tomu, že alespoň pro naše účely je milenecký vztah – láska, sex či oboje dohromady – ten, který je utajován, ať už z jakéhokoli důvodu. Tím hlavním samozřejmě bývá oficiální partner … a okolí, které to dá nevěrníkům „sežrat“.
Bylo tomu tak vždycky? Na jedné straně mocné metresy a konkubíny, na straně druhé pranýřování jako středověký trest za běžnou nevěru. Proměnila se v čase nějak role a postavení milenek, stejně jako se změnila role a postavení žen?

ROZVOD SE ŠLEHAČKOU
Co se dnes při slově milenka vybaví vám? Romantika, svíčky a saténové negližé? Nebo rychlovka v kumbálu na smetáky? Vášeň, láska? Anebo skrývání, obavy z prozrazení a upachtěné, narychlo spíchnuté výmluvy?
Středoškolská profesorka Olga líčí, jak se ocitla v prekérní situaci. Dostala dárek od milence. „Není nutné, ale jistě potěší,“ komentuje poněkud cynicky. Velký, drahý dárek. Škoda ho vyhodit, škoda schovávat. „Podívej, miláčku, pořídila jsem novou hi-fi věž!“ snaží se prezent od amanta narychlo legalizovat před oficiálním partnerem. Nakonec, muziku mají rádi. Ona, on i on.
Olga je vzdělaná, samostatná žena blížící se k padesátce. Divíte se? Padesátiletá milenka? Ale jistě.
Žije s o několik let starším přítelem, ovšem každý ve svém bytě. Díky tomu nemusí řešit klasické dilema „kam s ním?“. Chce to jen správně načasovat. Oba jsou svobodní a bezdětní, prošli řadou známostí. „On je se současným vztahem smířen a snad i spokojen,“ hodnotí Olga situaci s nadhledem. Už dvakrát mu byla nevěrná, přestože s ním i nadále plánuje budoucnost. Proč tedy nějaký „mimovztah“?

„Tím nejdůležitějším důvodem všech nevěr, jakkoli to zní banálně, je podle mě nedostatek lásky,“ myslí si Olga. „A nemusí jít jen o sex, který je sice její součástí, ale ne nejpodstatnější. Objeví se zkrátka někdo, kdo vám najednou přináší na podnose úžasné lahůdky.“
Jaké jsou to laskominy, že svou chutí přehluší společná léta, známé, zájmy i shodný smysl pro humor? „Vlastně dost prosté věci, ve které jsi už za ta léta emoční disciplíny přestala věřit. Pravidelně volá, vymýšlí situace ke schůzkám, nosí květiny, chce s tebou být pořád, je ochoten se rozvést …“
Ano, Olžin milenec, úspěšný vědec, je ženatý, prý s přívlastkem zatím; má děti. „A udělá pro tebe téměř cokoli,“ pokračuje Olga ve výčtu neodolatelných pochoutek. Vida, jak prosté, milý Watsone …



Příště – CHLÍPNÝ OTEC VLASTI A SPOL.:
(Reflex online, 2. 5. 2009)
SKANDÁL! – Aféry královských vdov
BYLO TO PROSTĚ SILNĚJŠÍ – „Nechtěla jsem ho podvádět“
CHLÍPNÝ OTEC VLASTI – Milenky Karla IV.
NEMRAVNÁ MESSALINA A CTNOSTNÁ FILIPINA
KDYŽ CHYTÍ STARÁ STODOLA… – Zatracená čtyřicítka

Napište nám své názory a příběhy.
Zdroje pro historické pasáže:
Jaroslav Čechura, Milan Hlavačka, Eduard Maur: ŽENY A MILENKY ČESKÝCH KRÁLŮ
Reinhold Doerrzapf: LÁSKY SLAVNÝCH MUŽŮ
Patrick Girard: VLÁDNOU NÁM DONCHUÁNI
Jana Moravcová, Bohumil Neumann: LÁSKY, SVATBY A ZÁLETY SLAVNÝCH



K tématu:

Češi, sex a nevěra (foto profimedia.cz)
Pavel Kovář: ČEŠI, SEX A NEVĚRA (Reflex online, 30. 4. 2009)
Závěr, že minulý režim přál promiskuitě, může kdekdo považovat za příliš zjednodušující a provokativní. Ale kdyby po letech promluvily stěny chat, chalup, ale i dílen, šaten, kanceláří či podnikových rekreačních chat ROH, možná bychom se divili...

Odsuzujete nevěru? (foto Profimedia.cz)
Anketa: ODSUZUJETE NEVĚRU? (Reflex online, 30. 4. 2009)
... mimomanželské sexuální styky považuje více než třetina žen (39 %) a pětina mužů za morálně nepřípustné. Většina mužů i žen se k nim však staví tolerantně. Jak jste na tom s tolerancí nevěry – sexu či vztahu mimo manželství nebo stálé partnerství – vy, naši čtenáři?

Lenka Krbcová: CHLÍPNÝ OTEC VLASTI A SPOL. (Reflex online, 2. 5. 2009)
Slabost pro něžné pohlaví po celý život provázela také kladného hrdinu našich dějin Karla IV. (1316–1378), jenž nejen „mlád jsa chlípný byl … manželky mnohé poskvrnil“...
Lenka Krbcová: MRAVNOST NADE VŠE
(Reflex online, 4. 5. 2009)
„Umři, ženo, umři!“ přeje si zoufale jedna zamilovaná. Div že nebodá špendlíky do panenky voodoo...
Průzkum sexuálního chování v ČR – O ČEM MUŽI (A ŽENY) LŽOU? (Reflex online, 5. 5. 2009)
Muži mají tendenci nadhodnocovat počet partnerek a ženy mají tendenci podhodnocovat počet sexuálních partnerů. Muži prý lžou i v tom, jak dlouho při sexu vydrží...