Zelení evropští vynálezci

Zelení evropští vynálezci

Zelení evropští vynálezci

Titul Evropského vynálezce roku si z Prahy odváží hned pět vědců. Mirek Topolánek s Alison Brimelowovou v pražském hotelu Hilton shodně prohlásili, že počet patentů a vynálezů nevypovídá o kvalitě inovací nic.

Titul Evropského vynálezce roku si z Prahy odváží hned pět vědců. A Mirek Topolánek s Alison Brimelowovou v pražském hotelu Hilton shodně prohlásili, že počet patentů a vynálezů nevypovídá o kvalitě inovací vůbec nic.



V úterý 28. dubna zahájil Mirek Topolánek po boku Alison Brimelow, prezidentky Evropského patentního úřadu (EPO), v honosných útrobách pražského Hiltonu třídenní program Evropského patentového fóra a PATINNOVA 2009, společné akce Evropské komise a Evropského patentního úřadu. Hlavní událostí je předání ceny Evropský vynálezce roku ve čtyřech kategoriích: za životní dílo, za počin v oblasti průmyslu, v kategorii Malé a střední podniky / Výzkum a jedna cena je rezervována i pro mimoevropské vynálezce. Jména pěti laureátů byla novinářům známa již před úterním slavnostním galavečerem ve Španělském sále Pražského hradu, kde se vše odtajnilo jak vítězům, tak bezmála čtyřem stovkám hostí a vůbec celé odborné i laické veřejnosti. Nominovány jsou každoročně takové projekty (a jejich duchovní otcové a matky, přirozeně), které významně a trvale přispěly k technickému pokroku a hospodářskému posílení Evropy.





Za své životní dílo získal cenu Adolf Goetzberger, dnes osmdesátiletý německý vědec, který již koncem 70. let zkoumal praktické využití solární energie a později vedl projekt vývoje prvního vysoce účinného elektronického invertoru pro autonomní fotovoltaické systémy.






V kategorii Průmysl získali společně cenu americký onkolog Brian Druker a švýcarský chemik Jürg Zimmermann, z jejichž společné práce pod křídly farmaceutické společnosti Novartis vzešel lék na chronickou myeloidní leukémii. Léčba jejich preparátem prodávaným pod názvem Glivec vede v 98 % případů ke zlepšení krevního obrazu.


Francouz Joseph Le Mer byl jmenován Evropským vědcem roku v kategorii Malé a střední podniky za svůj vynález výměníku tepla. V posledních třech dekádách ostatně v oblasti topných zařízení přihlásil mnohem více patentů, ale až tento se ukázal být průlomovým, a to zejména díky své jednoduchosti.

Poslední cena pak putovala k čínskému profesoru Yiqingu Zhou, který vyvinul ze starého bylinného léku Artemisia annua artemisin, účinnou látku proti malárii. Zhouův preparát prodávaný pod názvem Coartem má samozřejmě nízké výrobní náklady, a přitom je velmi účinný; malarickou horečku dokáže srazit již za pouhých 24 až 36 hodin.



Ačkoli je titul Evropského vědce roku jen formální a není spojen s žádnou finanční odměnou pro oceněné vědce, řada jmen laureátů se objevila mezi kandidáty na Nobelovu cenu. Loni ostatně získal titul Evropského vědce roku za své celoživotní dílo i profesor Erik De Clercq, který zachránil řadu životů svým preparátem pro léčbu AIDS. De Clercq na vývoji svých antivirotik spolupracoval s nejúspěšnějším českým vědcem posledních dvou dekád, chemikem Antonínem Holým.

Na tiskové konferenci předcházející slavnostnímu udělení titulů se ovšem nehovořilo o oceněných, ale zejména o tom, jak by Evropa mohla a měla konkurovat vědeckým a technologickým obrům typu USA a Japonsko. „Podpora inovací, vědy a výzkumu i ochrana duševního vlastnictví jsou priority našeho předsednictví i mé osobní,“ pravil náš premiér v demisi a vzápětí se tazateli z řad novinářů čestně omluvil, že nezná odpověď na jeho otázku týkající se mimo jiné počtu nových patentových přihlášek v České republice: „I politici si můžou dovolit občas něco nevědět.“ Dále Topolánek uvedl, že zatímco náklady na ochranu patentů se v rámci Evropské unie pohybují v sousedství částky 30 000 EUR ročně, finanční ztráty firem sídlících na území EU kvůli šíření pirátských kopií dosahují výše zhruba 30 miliard eur. Dále Topolánek právem žehral na skutečnost, že české patenty nejsou dostatečně aplikované a výtěžné, že nepřinášejí naší ekonomice adekvátní finance. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že se co nejdříve podaří prosadit stejné standardy patentové ochrany pro celou EU.




Související:OSOBNOST XX - VĚDA