Jan Fischer, premiér bez politických ambicí

Jan Fischer, premiér bez politických ambicí

Jan Fischer, premiér bez politických ambicí

Česko má ode dneška druhého úřednického předsedu vlády. Jan Fischer nastupuje do obtížné pozice v polovině předsednictví EU. Proč on?

Česko má ode dneška po Josefu Tošovském druhého úřednického předsedu vlády. Statistik Jan Fischer se přitom dosud k politice dostal nejblíže, když připravoval a zajišťoval průběh voleb.
Dosavadní šéf ČSÚ nastupuje do obtížné pozice v polovině českého předsednictví Evropské unii. Proč on?


Jan Fischer je pro odbornou veřejnost českým synonymem pro statistiku, pro širokou veřejnost je ale téměř neznámý. Dosud zastával funkci předsedy Českého statistického úřadu. Jeho otec byl matematikem a statistikem, syn Jakub je proděkanem na Fakultě informatiky a statistiky VŠE. Statistika je jeho život.
Ačkoli podle mnohých „statistika nuda je“, Jan Fischer je neobyčejně zajímavý minimálně jednou věcí. Dokázali se na něm shodnout Mirek Topolánek i Jiří Paroubek, výhrady nemá ani prezident Václav Klaus. Přitom se skoro zdálo, že takový člověk v České republice není.
Přestože Hospodářským novinám Fischer řekl, že je „člověkem bez jakýchkoliv dalších politických ambicí“ a po svém letním panování se chce opět vrátit ke statistice, kontakty na politiky rozhodně nepostrádá. S prezidentem se zná poměrně dobře, vystupoval na seminářích Klausova Centra pro ekonomiku a politiku a dokonce mají nedaleko od sebe chalupy. Klaus o Fischerovi řekl, že je na post premiéra docela dobrou volbou.
S návrhem politicky nevyhraněného, i když spíše pravicového Jana Fischera přišel Topolánek. A poměrně nadšený z něj byl i Paroubek, který úřednickou vládu prosazoval. Fischer působí také na Fakultě informatiky a statistiky VŠE, kde byl děkanem nynější rektor školy Richard Hindls. Ten v roce 2006 kandidoval do Senátu za ČSSD. Podporu obou stran a dobré kontakty má tedy Fischer asi jako žádný jiný Čech, který přichází v úvahu na post předsedy vlády. Komunistům by se mohlo zamlouvat jeho členství v KSČ, byť jen řadové, v letech 1980 až 1989.
Z hlediska voličů představuje Fischer coby premiér jeden nezanedbatelný problém. Nikdo ho nevolil.


Ing. Jan Fischer, CSc.
1951 – narozen v Praze
1974 - ukončil absolutoriem obor statistika a ekonometrie na VŠE
1974 – nastoupil do statistického úřadu
1980 – 1989 je členem KSČ
1990 – stal se místopředsedou Federálního statistického úřadu, od počátku 90. let vedl týmy zpracovávající výsledky parlamentních i komunálních voleb
1993 – stal se místopředsedou Českého statistického úřadu
2001 - pracoval v misi Mezinárodního měnového fondu, která zkoumala možnosti budování statistické služby ve Východním Timoru
Od 2000 - pracoval jako ředitel oddělení produkce společnosti Taylor Nelson Sofres Factum
2002 – 2003 byl vedoucím výzkumných pracovišť Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze
2003 – jmenován Václavem Klausem předsedou Českého statistického úřadu
Je členem České statistické společnosti, Mezinárodního statistického institutu, vědecké rady a správní rady VŠE a vědecké rady univerzity J.E. Purkyně v Ústí nad Labem


Související články:
Anketa: MÁME PREMIÉRA. JE TO KONEC VLÁDNÍ KRIZE? (Reflex online, 9. 4. 2009)
Fischerovo jmenování je výsledkem dohody politických stran. Podle lídrů ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Strany zelených mají být předčasné volby a dočasná úřednická vláda východiskem ze současné politické situace a ukončením vládní krize. Jak to vidíte vy?