Obamův doprovod:<br/>500 lidí, doktoři, kuchaři a Bestie

Obamův doprovod:
500 lidí, doktoři, kuchaři a Bestie

Obamův doprovod:
500 lidí, doktoři, kuchaři a Bestie

Americký prezident v úterý přiletěl do Velké Británie, kde zahájil evropské turné.



Čtyřiačtyřicátý americký prezident Barack Obama
v úterý přiletěl do Velké Británie, kde zahájil své evropské turné, jež bude přes Štrasburk pokračovat o víkendu také do Prahy. Na cestě ho doprovází personál čítající zhruba pět set hlav a samozřejmě výkonná nejmodernější technika.




PĚT SET LIDÍ
S prezidentem dorazila i ministryně zahraničí Hillary Clintonová, dále šéf Bílého domu Rahm Emanuel, ředitel americké Národní ekonomické rady Larry Summers či Christina Romerová, vedoucí Rady ekonomických poradců.


Obamu v Evropě hlídá více než 200 příslušníků tajné služby. Po boku mu je neustále jeho osobní asistent Reggie Love, o němž Obama mluví jako o mladším bratrovi, kterého nikdy neměl.


První dáma Michelle Obamová má mimo jiné svoji vlastní ochranku, tajemníka a tiskového mluvčího.


Obama s sebou veze také tým kuchařů, jenž je kdykoliv připraven uvařit cokoliv. Součástí prezidentské výpravy je pro případ nemoci nebo zranění pochopitelně také lékařská ekipa s chirurgy a sestrami. Ti s sebou vezou i zásoby krve typu, který Obama má, totiž AB.


AIR FORCE ONE
Nový americký prezident přiletěl v letadle Boeing 747-200B označovaném jako AIR FORCE ONE. Letoun je vybaven neprůstřelnými skly ve všech oknech, má obrněná křídla schopná udržet letadlo ve vzduchu i v případě atomového výbuchu na zemi. Má také systém schopný zmást nepřátelský radar.


Obama si v letadle může zacvičit i dát sprchu. Air Force One má v prezidentském apartmá, v prezidentské a ostatních kancelářích, v konferenčním salónku, v jídelně atp. dohromady 85 telefonních linek, soustavu faxů a počítačů s nejvýkonnějším síťovým připojením, 19 televizorů ...







Podporuje-li váš počítač Java Script, prohlédněte si prezidentský Air Force One zevnitř v 3D animaci ZDE



S prezidentským speciálem letí však ještě letadla nákladní, která ve svých útrobách nesou do Evropy dopravní prostředky, jež zde bude Obama používat na zemi i ve vzduchu na kratší vzdálenosti:




MARINE ONE
Tak například sem Američané dopravují také prezidentskou helikoptéru MARINE ONE s doprovodnými vrtulníky. Ten prezidentův se dokáže bránit i střelám s tepelným naváděním. Helikoptéry jsou v posledních letech preferovány z bezpečnostních důvodů pro logicky snazší manévrovací přednosti. Současná flotila jich má devatenáct.



Prezidentský vrtulník MARINE ONE

Foto: AP / Nick Ut




Související VIDEO


AIR FORCE ONE - Barack Obama poprvé na palubě (leden 2009)
[National Geographic / CNN] pouze anglická verze bez překladu




Na palubě AIR FORCE ONE
[z dokumentu National Geographic (2009)]
– pasáž o tajném letu G. W. Bushe do Bagdádu v listopadu 2003
pouze anglická verze bez překladu






MARINE ONE a doprovod
aneb složitá bezpečnostní logistika prezidentské heli-flotily
[z dokumentu National Geographic (2009)]
pouze anglická verze bez překladu



CADILLAC ONE neboli „BESTIE“
zbrusu nová limuzína vyrobená speciálně pro 44. amerického prezidenta
[reportáž TV stanice ABC (2009)] pouze anglická verze bez překladu