Poslouchejte řeči

Poslouchejte řeči

Poslouchejte řeči

Topolánkova vláda tedy napopáté padla. Poslanci jí dnes poměrem 101:96 vyslovili nedůvěru.
I kdyby však nepadla ...

Topolánkova vláda tedy napopáté padla. Poslanci jí dnes poměrem 101:96 vyslovili nedůvěru. I kdyby však nepadla, analytici, politologové, sociologové a političtí komentátoři by měli Jiřímu Paroubkovi tak jako tak vděkem líbat ruce.
Pokaždé, když se pokusí povalit vládu, mají žně – zvou je do televize, kde se tváří moudře, vypouštějí z úst prognózy a odhalují motivy jednotlivých aktérů nastávající politické šarády.
Přemýšlejí vzbouřenci Raninec se Schwippelem o tom, co bude po volbách? Mají zájem Zubová s Jakubkovou na brzkých předčasných volbách, nebo chtějí počkat, až se jejich zelená alternativa zkonsoliduje a rozšíří řady? A Tlustý? Je veden touhou po revanši, nebo má v rukávu nějaký krizový plán po pádu vlády?

Nezapomínejme ani na pana prezidenta! Jaké signály vlastně vyslal účastí na sjezdu ČSSD? Chce, aby Topolánek padl kvůli tomu, jaký je z něj zapálený Evropan a lisabonista? Nebo mu tak vadí čert Bursík, že se klidně spojí s ďáblem Paroubkem, aby padla vláda, v níž sedí vzývač globálního oteplování? Na všechny tyto a podobné otázky se oni otitulovaní mudrci snaží hledat odpovědi. Většinou marně. Existuje však jednodušší metoda, jak si poradit i bez nich a učinit si úsudek sám – poslechnout si, případně si přečíst autentické přepisy rozpravy, která předcházela samotnému hlasování o nedůvěře vládě, a učinit si samostatný „nepolitologický“ úsudek.

Komunista Grebeníček:„Dobře živení bankéři, moderně vyzbrojené armády chlubící se zásahem kdekoliv na světě, kapitalističtí nohsledové, militarizace politiky republiky, řinčení zbraní.“
Sociální demokrat Vítězslav Jandák:„Kdyby proti nám stála pravicová ODS, možná bychom nežádali o nedůvěru. Ale proti nám stojí partička pana Bursíka, paní Žákové a pana Severy.“
Komunista Stanislav Grospič:„Může být kapitalismus jiný než mafiánský?“
Sociální demokrat Jiří Paroubek:„Vaše vláda je velmi dobře organizovaný chaos.“
A tak dále a tak podobně…

No řekněte sami, jestli by kromě hlasování o vládě neměl být ve sněmovně zaveden také institut parlamentního hlasování o vyslovení nedůvěry opozici… Taky by si to občas zasloužila.




Související články:

PŘEJETE SI PÁD VLÁDY? ptali jsme se v naší anketě (Reflex online, 18. 3. 2009)