Video: Narkobalada pro banditu

Video: Narkobalada pro banditu

Video: Narkobalada pro banditu

Drogové klany milují původně českou dechovku. Boj mezi mocnými kartely Latinské Ameriky se přenesl na kulturní frontu...

DROGOVÉ KLANY MILUJÍ PŮVODNĚ ČESKOU DECHOVKU. Boj mezi nejmocnějšími kartely Latinské Ameriky se přenesl na kulturní frontu. Na severu Mexika hudebníci desítky let zpívali písně o pašerácích a přestřelkách s policajty – takzvané narcocorridos neboli narkobalady.
Někteří zpěváci narkodechovek dnes patří mezi národní popové megahvězdy, plní stadiony a prodávají milióny desek. Často jsou přímo napojeni na některý z kartelů, a tak se stali součástí smrtonosné drogové války. (Článek NARKOBALADA PRO BANDITU najdete v Reflexu č. 13, vychází 26. 3. 2009.)

VRAŽDY V RYTMU POLKY


Los Tucanes de Tijuana (Tukani z Tijuany) už prodali více než 10 miliónů desek a před lety vyšlo najevo, že jejich sponzorem byl kartel z příhraničního města Tijuana.
Hlavním hrdinou písně je ale hlava kartelu ze Sinaloy – Joaquín Gurmán alias Chapo, Prcek. V devadesátých letech byl zatčen v Guatemale a odsouzen v Mexiku. V roce 2001 se mu z vězení podařilo uprchnout a dodnes se úspěšně ukrývá.




Nejznámější kapelou žánru narcocorridos jsou Los Tigres del Norte (Tygři ze severu). Píseň Kontraband a zrada (Contrabando y Traicion) tento žánr posunula v roce 1971 směrem k mainstreamu.




Album Jefe de Jefes (Největší šéf) bylo v roce 1998 nominováno na hudební cenu Grammy.




Ruku v ruce s opěvováním drog jde opěvování žen.




Tuto narcocorrido zavěsil na Youtube zřejmě příznivec Golfského kartelu, jedné z nejmocnějších drogových organizací v Mexiku. Fotografie z poprav a vražd z válek mezi kartely doprovodil skočnou narkodechovkou. Upozorňujeme, že se jedná o dost brutální záběry.




Prvním popraveným zpěvákem narcocorridos byl Chalino Sanchez. Narkomafie mu při jeho vystoupení v roce 1992 poslala na pódium vzkaz, že jej nechá zabít. To vše za přítomnosti televizních kamer. Druhý den byl skutečně zavražděn. V ukázce najdete záznam z jeho posledního koncertu, záběr se vzkazem je ke konci záznamu.




Dalším popraveným zpěvákem narcocorridos byl Valentin Elizalde (viz související články). Video z jeho pitvy se objevilo na Youtube za doprovodu jeho vlastní písně Mým nepřátelům (A mis enemigos). Jeho poslední koncert…




…a nejznámější šlágry:







Související články:

Jan Gebert: MAFIÁNE, KLIKNI ZDE (Reflex č. 11/2007)
...po vystoupení jeho auto obklopilo šest zamaskovaných postav a před zraky fanoušků na zpěváka spustilo palbu. O několik dní později se na serveru YouTube objevilo půlminutové video z jeho pitvy natočené tajně na telefon...