Služba motorismu

Služba motorismu

Služba motorismu

„Jedu takhle tábořit Škodou 100 na Oravu. Spěchám, proto riskuji...,“ vyhrává autorádio dávný šlágr. My nespěcháme...

„Jedu takhle tábořit Škodou 100 na Oravu. Spěchám, proto riskuji...,“ vyhrává autorádio dávný šlágr Ivana Mládka. My zrovna nejedeme tábořit, ani na Oravu, nespěcháme ani neriskujeme, nakonec i tu škodovku jsme vyměnili za novější model.
Spokojeně se v autě bavíme, když tu se z přístroje ozve vzrušeně: „Tady Pepan, tady Pepan, jedu zrovna po Strakonické...“, hlas se zmítá emocemi. Zarazím se – co je tomu člověku? Je tak unešený tím, že mluví v rozhlase? Nebo má na srdci a na jazyku nějakou skutečnou pecku? Tak ven s tím, Pepane, národ tě slyší. A Pepan opravdu pokračuje: „Pozor, za sjezdem z dálnice chytají. Opakuji, za sjezdem z dálnice jsou policajti s radarem, kamarádi!“ Tak tvůj kamarád já tedy určitě nejsem. Jako by tohle nestačilo, stejně konspiračním tónem se přidává takzvaný moderátor: „Tak jste to všichni slyšeli a dejte si bacha! A kdo to neslyšel, ten bude litovat!“
Já tedy spíš lituji, že jsem vás slyšela, pánové. Z rádia se vnucují další podobná hlášení a všichni ti bonzáčci jsou podobně unešení ze své služby motorismu. Zalykají se vlastní důležitostí a hlas se jim třepetatá, třepetatá... snad nadšením, že uvědoměle splnili svou povinnost. Jako by blbec byl ten, kdo se nechá chytit, a ne ten, kdo jede jako prase. Nechápu, proč tohle rádia podporují a že jim to vůbec prochází.
Ale když už se jim v téhle činnosti tak zalíbilo, mohla by své služby ještě rozšířit. Co takhle hlášení třeba pro kapsáře? Ti přece také porušují normy, které před nimi mají ostatní chránit. Možná se brzy dočkáme upozornění: „Pozor, pozor, všem chmatákům ve dvaadvacítce, na Pavláku nastupují chlupatý v civilu. Opakuji...“ A co chudáci zlodějíčci, na ně nemyslíte? Jistě by ocenili upozornění: „Všem kámošům do Tesca, pozor, do oddělení parfumerie právě vchází ostraha...“ A příslušná stanice by bedlivému pozorovateli nakonec mohla zahrát nějakou pěknou písničku.
Sakra, Mládku, hoď tam radši tu o tom rádiu: „Máme rádio, přestalo hrát, asi se v diodě spálil drát...“



Naši zákonodárci se již delší dobu nemohou shodnout, kdo a za jakých podmínek smí měřit a postihovat překročení povolené rychlosti. Od začátku roku má obecní policie povinnost řidiče upozorňovat na měření přenosnou značkou, jejíž podoba ale prozatím nebyla schválena.
Co si o měření rychlosti myslíte vy? Má nějaký význam? Jaká by mělo mít pravidla?