Budou kšefty a protikšefty zrušeny?

Budou kšefty a protikšefty zrušeny?

Budou kšefty a protikšefty zrušeny?

Rozhovor s René Fraňkem, který vyzval vedení ODS k revokaci jejího rozhodnutí ohledně evropské kandidátky.

JE ODS NEJEN OBČANSKÁ, ALE I DEMOKRATICKÁ? V komentáři KŠEFTY A PROTIKŠEFTY (Reflex č. 8/2009, vychází 19. 2.) se zabývám podivnými okolnostmi sestavování kandidátky ODS pro volby do Evropského parlamentu.


Jako doplněk k tomuto textu zveřejňujeme rozhovor s RENÉ FRAŇKEM, členem oblastní rady ODS v okrese Nymburk, který vyzval vedení občanských demokratů k revokaci jejího rozhodnutí ohledně evropské kandidátky. „Topolánkovo vedení hrubě porušilo stanovy ODS,“ tvrdí.

K čemu podle vás došlo v souvislosti s vytvářením kandidátky do Evropského parlamentu?

Na úvod chci říct, že v ODS jsou stanovy nejvyšším právním řádem, které říkají, čím musí kandidát na funkci projít, například místním a regionálním sněmem (podle článků 5 a 7), aby se mohl dostat na kandidátku. Potom ještě existují tzv. pravidla pro sestavování kandidátky, jež určují, jakým způsobem se sestavuje pořadí kandidátky. Bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský vůbec primárkami neprošel, byl po řádném termínu jen navržen regionální radou. Porušil tak nejen pravidla, ale i stanovy.

Proč myslíte, že se to stalo?

Roli sehrály zákulisní manipulace. Velkou úlohu mělo to, že se na nedávném kongresu vzdal Tošenovský kandidatury na místopředsedu ve prospěch Petra Bendla a současně se ho chtěl zbavit Mirek Topolánek a poslat ho do Bruselu. To bych samozřejmě všechno chápal, jen by nesměly přitom být pošlapány základní „zákony“, tj. stanovy ODS

Ve své kritice se odvoláváte i na vlastní zkušenost delegáta středočeského regionálního sněmu. O co šlo?

U nás ve Středočeském kraji jsme měli dva kandidáty. Kandidát a současný europoslanec Hynek Fajmon porazil rovněž europoslance Milana Cabrnocha dvojnásobným počtem hlasů (81:43), takže jednoznačná volba. Ne však pro naše vrcholné funkcionáře. Navzdory mínění středočeských delegátů se Cabrnoch objevil na čtvrtém, tedy volitelném a Fajmon až na osmém, tedy obtížně volitelném místě. To je myslím jasné porušení pravidel pro sestavování kandidátky. Jednička z kraje nemůže přeskočit krajskou dvojku.
Naši členové mi v posledních dnech říkají, že na regionální sněm nemuseli jezdit a hlasovat, když naše funkcionáře vůbec nezajímá názor řadových členů. Hrubě tak změnili pořadí v kraji a převrátili přání delegátů. Na to jsme zvyklí spíše u sociální demokracie, kde k rozhodování stačí jen předseda. Členové se mne ptají, jestli má příště vůbec cenu, aby se na sněm obtěžovali. Jsme demokratická strana, nebo už jen občanská?

Co vidíte v pozadí těchto výměnných obchodů?

Jak Tošenovský, tak Cabrnoch se dostali na volitelná místa a našim členům je jasné, že nešlo o demokratickou soutěž, ale pletichy části vedení. Co je vám platné, že jste výborný kandidát, kterého si členové vybrali, když vás převálcuje pár lidí, kteří navíc ohýbají stanovy. Mně ani to nevadí, chci jen, abychom alespoň mezi sebou hráli fér, třeba ať Topolánkovo vedení změní stanovy ODS, pokud se do nich neumějí vejít.

Co je smyslem vašeho protestu? Zrušit kandidátku ODS do EP a znovu ji převolit v souladu se stanovami?

Já mám podle stanov jako člen ODS upozorňovat na stranické nedostatky a navrhovat jejich odstranění. A to dělám. Chápu, že se to mnohým nebude líbit. Moje loajalita však končí u porušování stanov. Předávám proto případ smírčímu výboru. Nic tak nepoškozuje ODS jako nedodržování vlastních pravidel, nekalá soutěž a kamarádšoft nahrazující pravidla. Je těžko uvěřitelné, že náš předseda a celé grémium neznají stanovy. To nejsou starší pánové ze Svazu zahrádkářů, ale politici, kteří momentálně předsedají Evropské unii. Jak je možné, že výkonná rada je nevýkonná a něco takového připustí?

Co tedy navrhujete?

Aby představitelé ODS, výkonná rada a grémium revokovali své usnesení a kandidátku do eurovoleb sestavili znovu, řádně podle předem daných pravidel. Je evidentní, že minimálně kandidát Tošenovský stanovy nedodržel, když neměl nominaci Moravskoslezského kraje a byl jím toliko „doporučen“, nikoli zvolen. Okolnosti zařazení pana Cabrnocha jsou pak více věcí porušení „podzákonných“ norem v podobě pravidel pro sestavování kandidátky.


Související články:

Bohumil Pečinka: KŠEFTY A PROTIKŠEFTY (Reflex č. 8/2009)