Hledání poplivané země IV.

Hledání poplivané země IV.

Hledání poplivané země IV.

Obavy ze stavu pekingského ovzduší hraničily před olympiádou s hysterií. Sdělovací prostředky se vyžívaly v líčení dusících se sportovců, jimž prach a oxidy dusíku fičí z uší. Závod míru v okolí Černobylu byl proti cestě na olympijské hry ozdravným výletem.


Předseda lékařské komise Českého olympijského výboru Jaroslav Větvička hovořil v týdeníku Euro o kritických stavech, včetně krize oběhového systému a dodal, že se obává dlouhodobých zdravotních účinků. „Stopy těžkých kovů v organismu se mohou stát spouštěcím mechanismem pro nádorová onemocnění, která mohou propuknout až po létech. U mužů se mohou projevit výrazným zhoršením reprodukční schopnosti, protože ovlivní kvalitu spermií“, parafrázoval lékaře časopis.
Jak říkám, Černobyl byl proti Pekingu lázeňským městem.
Není divu, že chmurné předpovědi sportovce vyděsily – ono mít nadosmrti zmagořené spermie kvůli tomu, že vypadnete v prvním kole pingpongového turnaje, není zrovna lákavé.
Realita je samozřejmě mnohem střídmější. I proto, že Peking investoval 260 miliard korun (přibližně čtvrtinu českého rozpočtu) do nápravy svého ovzduší. Zavřel stovky továren a do města, jak známo, mohou pouze ty vozy, jejichž poznávací značka končí v sudé dny sudou číslicí, naopak v liché dny číslicí lichou. (Přirozeně, vždy potkáte na ulici spoustu aut s neodpovídající značkou – bez výjimky jsou velká, černá a drahá.)
Čínské noviny hlásí každý den, že lepší vzduch snad už ani nemůže být a sportovci se spokojili s argumentem, že v Pekingu stejně není nikdy jasno a tudíž nelze poznat, zda jde o smog či přirozené pošmourno způsobené podle všeho zvířeným pískem z pouště Gobi (asi velbloudi).
Soutěže tedy probíhají normálně. Zatím se nikdo neudusil.
Jediné, co v Pekingu musíte – každý den si čistit uši!


Pokračování příště.

Reportáž Čínské opojení najdete v Reflexu č. 33, který vychází ve čtvrtek 14. 8.



J.X. Doležal: JSME PROTI DISKRIMINACI V ČÍNĚ! (Reflex online, 12. 8. 2008)
Dan Hrubý: HLEDÁNÍ POPLIVANÉ ZEMĚ III. (Reflex online, 11. 8. 2008)
Dan Hrubý: HLEDÁNÍ POPLIVANÉ ZEMĚ II. (Reflex online, 8. 8. 2008)
Dan Hrubý: HLEDÁNÍ POPLIVANÉ ZEMĚ I. (Reflex online, 8. 8. 2008)