Tajná zbraň?

Tajná zbraň?

Tajná zbraň?

Rád bych reagoval na článek Biopaliva nejsou řešení!, který mluvil o největším problému téhle kultury, jímž je obrovská energetická náročnost. Západní člověk potřebuje pro svůj život tisíce kilowatt energie a autor článku se zděšením konstatuje, že všechna tato energie nepůjde vyrobit s pomocí biopaliv „první generace“.

Rád bych reagoval na článek Petra Havla Biopaliva nejsou řešení! z Reflexu č. 23. Článek mluvil o největším problému téhle kultury, jímž je obrovská energetická náročnost. Západní člověk potřebuje pro svůj život tisíce kilowatt energie a autor článku se zděšením konstatuje, že všechna tato energie nepůjde vyrobit s pomocí biopaliv „první generace“.
Přitom to tak pěkně zní, ta první generace. Pěkně technicky! Jenže surovin se nestačí nikdy vypěstovat dost, a dokonce, zřejmě proti očekávání, mají špatný vliv na ceny potravin a půdy. Surovinový ráj se dál hroutí a autor se zdá být s rozumem v koncích; co s tím, když dokonce nejspíš ani paliva „druhé generace“ nebudou řešením? Protože zdraží nábytek a ohrozí druhovou pestrost (to by mě zajímalo, kde a jakou, šel bych se podívat a třeba si i zaprotestovat)!
Úplně vyděšený dočítám článek a musím uznat, že se mi ulevuje. Autor totiž připojil na konec svého článku prorockou doušku. Biopaliva prý tedy můžeme používat,ale jen „bez závazných limitů pro jejich podíl na celkové spotřebě a jako určitý časový polštář“. Lidstvo je totiž na stopě daleko převratnějším objevům, které problémy vyřeší, například využití „vody a vzduchu“. Nebo odpadků, kterých bohatnoucí lidé budou produkovat stále víc, a tak budou produkovat i stále víc paliva. To abych se začal snažit!
Asi jste uhodli, že s článkem nesouhlasím; myslím, že po faktologické stránce je docela zbytečný, na druhou stranu výborně znázorňuje bezradnost, s jakou lidstvo čelí problému s palivy. Voda, vzduch a odpadky jako nová paliva? A co třeba listí; víte, kolik ho na podzim nevyužitého opadá? Ale nevzroste pak neúměrně cena hrábí?
Problém je, že lidstvo pomalu opouští ráj dotovaný fosilními palivy. Děje se to, co se musí dít, a paliva, která stačilo těžit, budou vytěžena – a nastává éra paliv, která budeme muset vyrábět. Budou dražší, a zdraží ještě víc, až k jejich výrobě nebudeme moct používat ropu..., bohužel. Lidstvo čeká velký boj o udržení civilizace, o změnu z civilizace upírské (vysávající) na civilizaci trvale udržitelnou.
A při tomhle boji budeme muset hodně věcí změnit a každou možnost vyzkoušet. Investovat do jakýchkoli vyráběných nefosilních paliv, úsporných technologií, šetřit, měnit zvyky. Je hloupost si myslet, že VĚDCI NĚCO VYMYSLÍ a že situace bude vyřešena nějakým převratným vynálezem, který nám umožní pokračovat v našem plýtvání. Takový postoj – však ONI to vymyslí – spojený s chováním, které ignoruje varování vědců i prognostiků, velice připomíná postoj Němců na konci 2. světové války, kdy válka sice byla evidentně už dlouho prohraná, lidé se však utěšovali sliby Vůdce, že prohraná vůbec není a že bude definitivně vyhrána použitím TAJNÉ ZBRANĚ.
Němci asi mohli dopadnout lépe, kdyby jednali podle toho, co viděli, a ne podle toho, co si přáli vidět. A to budiž mementem pro nás. Vědci jistě ještě vymyslí spousty převratných objevů, ale těžko něco zmůžou s naší megalomanskou spotřebou. Odhoďme klapky z očí: ropa jednou opravdu dojde, její cena ještě opravdu hodně poroste. Nekupujme auta s velkou spotřebou (jaké auto byste chtěli mít při ceně benzinu třeba 100 Kč?), používejme hromadnou dopravu, bicykly, investujme do všeho, co šetří energii, případně co ji vyrábí bez fosilních paliv. A věřme, že nás jednou nečekají jenom ruiny našeho snažení, ale nějaká další, trvale udržitelná civilizace „nové generace“.

AUTOR NENÍ ČLENEM REDAKCE