Vážený pane J.X. Doležale,

hluboce si vážím Vašeho postoje a děkuji Vám za dlouholetou činnost na podporu zdravého rozumu, kterého se nám dlouhodobě nedostává.


Co se týká radaru, situace je podle mého názoru jednoznačná a každý přemýšlející tvor musí jeho stavbu podpořit. Argumenty pro radar bych rozdělil do dvou kategorií:

1) Minulost

Již dlouhou dobu jsou USA zárukou alespoň jakéhosi pořádku a bezpečí ve světě. Nebyli to Češi (Čechoslováci), Francouzi, Brazilci, ani jiné národy, kdo se postavil na odpor rudé rozpínavosti. Byli to především Američané a jim patří dík za to, že žijeme ve světě aspoň o trochu lepším než dřív. Kupodivu to byli opět Američané, kdo zachraňovali Evropu i svět během dvou světových válek. Byli to američtí občané, především mladí muži, kdo umírali za naši svobodu, a netřeba pochybovat o tom, že i jejich cílem bylo nebýt cílem. Přesto však bojovali a umírali na bojištích celého světa, a za to jim patří náš vděk. Plané jsou argumenty o šíření ekonomického impéria, neboť na příkladu Švýcarska je dobře vidět, že obchodovat s každým je výhodnější strategie, než jít do války. V tomto kontextu je třeba nahlížet i na válku v Iráku a Afghánistánu; ačkoliv dochází k celé řadě trestuhodných selhání (jako ostatně v každé válce), svět bez diktátorů nechávajících své oponenty rozpouštět v kyselině nebo vyvražďovat celé rodiny kvůli prohřeškům jejich členů je lepším světem. Přes všechnu hrůzu a utrpení běžných lidí si upřímně myslím, že invaze do Iráku i Afghánistánu byla správná, a v nepořádku je naopak přehlížení tristní situace v jiných státech (Súdán, Barma, Severní Korea, Zimbabwe, Somálsko, Etiopie …).
2) Budoucnost

Česká republika je, bohužel, příliš malým a bezvýznamným státem, jemuž musí jeho bezpečnost garantovat někdo významnější. A jelikož je Evropská unie v tomto směru bezzubá a společná zahraniční politika a obrana EU pravděpodobně nebude ještě dlouho existovat, nezbývá, než se obrátit s pokornou prosbou o ochranu někam jinam. Jaké máme k USA alternativy? Rusko? Čínu? Přes všechny výhrady, které směrem k USA mám (a pro tuto chvíli si je nechám pro sebe), budu raději, komunistickou terminologií, otrokem USA než Ruska či Číny. Ze světových velmocí jsou totiž jedině USA ochotné dodržovat smlouvy a nechávat svým „vazalským státům“ „výsady“ typu svoboda či demokracie. Nakonec i poměry v USA, jakkoliv se nám Evropanům nemusí líbit, jsou vyjádřením svobodné vůle občanů – voličů. Samozřejmě jsou nepravdivé argumenty o tom, že radar je určen proti raketám Íránu či Severní Koreje (osobně se domnívám, že radar bude sloužit spíš jako výchozí bod pro testování dalších pokročilejších obranných systémů), nicméně je očividná lež, že vybudování radaru zhorší bezpečnostní situaci Česka. Opak je pravdou, vždyť kdo by si troufl zaútočit na obranné zařízení USA! Všem vládců i diktátorům je jasné, že by to byla z národního i jejich osobního hlediska sebevražda! A ony nepochopitelné státy, které se nezajímají o spokojenost nebo jen prosté přežití svých občanů (např. Írán) zase nikdy nebudou mít prostředky pro překonání obranných mechanismů USA.
Na závěr bych chtěl vzkázat všem aktivistům, pacifistům i dalším zaslepencům, ať už placených z Ruska nebo ze soukromých peněz, aby přestali bránit vybudování efektivní obrany (nejen) České republiky. Pochopil bych protesty proti instalaci útočného systému, ale ani ti největší demagogové zatím nebyli schopni napadnout prostý fakt, že radar a antirakety jsou jen a pouze obranným zařízením. Vážení aktivisté, přestaňte svou zbabělost maskovat za vznešené cíle!
V dokonalé úctě,
Mgr. Jan Šobotník PhD.
ÚOCHB AV ČR, Praha


Související články:
J.X. Doležal: DENÍČEK HLADOVKÁŘE: 1. DEN (Reflex online, 7. 6. 2008)
J.X. Doležal: SMRT HLADEM, NEBO JADERNÉ PEKLO IRÁNSKÉ BOMBY? (Reflex online, 6. 6. 2008)