Reakce Jiřího Paroubka na sloupek Jana Potůčka

S autorem sloupku „Úžasně vyvážený volební rok vám přeje Paroubek“ (napsal Jan Potůček, pozn. red.) souhlasím v jediném – že o zrušení pořadu Bez obalu se toho napsalo už hodně. Dokonce tolik, že články získaly své více méně pevné schéma. Jejich autoři na začátku konstatují fakt, že televize ČT1 pořad zrušila. V lepším případě dodají, že to udělala na základě odborné analýzy, kterou si nechala zpracovat, a která pořadu vytkla, že je nevyvážený. A také další chyby...

S autorem sloupku „Úžasně vyvážený volební rok vám přeje Paroubek“ (napsal Jan Potůček, pozn. red.) souhlasím v jediném – že o zrušení pořadu Bez obalu se toho napsalo už hodně. Dokonce tolik, že články získaly své více méně pevné schéma. Jejich autoři na začátku konstatují fakt, že televize ČT1 pořad zrušila. V lepším případě dodají, že to udělala na základě odborné analýzy, kterou si nechala zpracovat, a která pořadu vytkla, že je nevyvážený. A také další chyby. Tato analýza je ale podle autorů naprosto špatná a zmanipulovaná. Reflex teď například napsal, že posuzovatelé použili pro publicistický pořad metodiku vhodnou pro pořad zpravodajský. Já sice nevím, o čem mluví, ale neví to ani čtenář. A dokonce ani odborník, pokud celou analýzu neviděl, což myslím těžko mohl. Pokud se nepodívá na webové stránky ČT. Ale zní to odborně, takže to musí být pravda. Poté autoři uvedou, že premiérovi se pořad nelíbil, a že si na něj stěžoval (Není to tak úplně přesné, protože dopis řediteli ČT napsal šéf Úřadu vlády.). Tomu už rozumí každý. Pokud by laskavý čtenář ještě poté tápal v tom, kdo je padouch a kdo zmanipuloval posudek o pořadu a ovlivnil vedení televize, následuje ničím nedoložený, ale naprosto jednoznačný závěr, že pořad byl zrušen na nátlak premiéra. Podle povahy nebo nálady autora článku se do takového guláše přidají další fabulace o omezování svobody slova, tisku a vůbec atd.
Reflex se tohoto schématu drží velmi důsledně. Pouze přidal obvinění z toho, že já ani Úřad vlády nemáme smysl pro humor. Takže začnu u této „novinky „. Úřad smysl pro humor asi opravdu nemá. Baráky se obecně smějí málo a úředníci v nich sedící úřadují. Mně Miloš Čermák, když parafrázoval výrok Václava Havla po schůzce se mnou a z originálního citátu „že by mu to se současným premiérem klapalo“ udělal „že by ho kleplo“, vtipný nepřišel. Spíše hulvátský ve vztahu k bývalé vážené hlavě státu a vzhledem ke kontextu, v němž výrok padl, i účelový. Zda to znamená, že nemám smysl pro humor, posuzovat nebudu. Nicméně pořadu Bez obalu jsem vytýkal jiné a vážnější věci než tento hrubý vtípek. Tendenčnost, neprofesionalitu, pořízení celého pořadu politickému cíli atd. Byl to můj názor na uvedený pořad, na který mám myslím právo. Tak jako každý divák nebo čtenář. Na druhé straně nemám žádné právo České televizi cokoli přikazovat nebo nařizovat a ani jsem se o to nepokoušel, vlastně mě to ani nenapadlo. Ta o zrušení pořadu rozhodla sama, zdůvodnila to, řekla jasně, že jde výhradně o její rozhodnutí a já k tomu nemám, co dodat. Je to opravdu její věc.
Reflex ale píše, že televize pořad zrušila, protože: „předvolební období bývá pro televizní šéfy a šéfredaktory zpravodajství kritické... Zvlášť pro ty veřejnoprávní. Kdejaký Paroubek je může obvinit z neobjektivity a účelovosti. Kombinace pitomého politika a ustrašeného televizáka je potom vražedná“.
Nevím, zda i toto mám považovat za projev osobitého smyslu pro humor. Mně to připadá jako hrubá urážka kolegů novinářů z televize, ale třeba opravdu nemám pro tento druh legrace buňky. Proto zcela nehumorně říkám, že si Reflex vymýšlí. A že si vymýšlí hloupě, protože pokud by na zrušení pořadu stačila stížnost politika, jak Reflex tvrdí, byla by asi obrazovka televizí už dávno prázdná. Není, publicistické pořady běží, i když asi na každý si už nějaký politik stěžoval. Navíc nikdo neví jistě, kterého z politiků bude potřeba brát vážně i po příštích volbách, což činí značně problematickou i úvahu Reflexu o snaze vedení televize vyhovět mocným. Pokud jde o Reflex, ten si prostě vsadil už dávno na jednu stranu a píše podle toho. V pořádku.
Ale je zbytečné to dělat tak okatě. A pokud měl někdo z Reflexu v pořadu Bez obalu kamarády nebo kšeft, je mi to líto, ale opravdu to není moje věc.

Jiří Paroubek
předseda vlády ČR