Jsem puma a žeru lidi

Minulý týden jsem strávil dva dny na Valašsku – v místech, kde se podle řady svědků i médií prohání puma americká (viz aktuální reportáž v RX 39). Přes Google si o téhle kočkovité šelmě můžete vyjet docela dost praktických informací: třeba to, že ve své domovině bez rozpaků zaútočí na člověka a že počet takových útoků ve Spojených státech za poslední léta rapidně stoupl. Na Valašsku z toho věru nemají radost.


„Pumu“ sice vidělo na dvacet svědků, někteří dokonce na vzdálenost necelých dvaceti metrů, nikdo ji ale zatím nevyfotil, natož aby se našly její stopy. Popis zvířete se v různých lokalitách liší: podle některých lidí měla tmavou až zcela černou srst, jiní mluví o hobrové až béžové barvě. Někdo viděl bílý límeček na krku, další se dušuje, že zvíře na sobě nemělo žádné pruhy ani skvrny. Těžko říct, mezi svědky není žádný profesionální zoolog, ochránce přírody nebo krotitel.
Ani mně se šelmu nepodařilo v beskydských lesích potkat (při pořizování ilustrační fotografie pumy v brněnské zoo jsem toho ani moc nelitoval), zato jsem se utvrdil v přesvědčení, že mezi novináři funguje řada lemplů se sklonem k přehánění. Posuďte sami: v monitoringu médií na toto téma jsem se zcela vážně dočetl, že z rozdílných výpovědí o barvě srsti šelmy vyplývá jediné – na Valašsku běhají dvě pumy, je to párek a můžou se rozmnožit (!!!).
Když jsem den před cestou do Valašského Meziříčí telefonoval s Milanem Orálkem, jednatelem místní pobočky Českého svazu ochránců přírody, postěžoval si mi, že pro novináře nemá vůbec žádné nové informace. Pumu už týden nikdo neviděl, přesto je o ni mezi médii obrovský zájem. „Teď tu byla regionální zpravodajka Novy. Z Prahy po ní chtějí, aby natočila pokračování o pumě. Myslivci ji už posílají někam.“
Nedivím se. Většina médií řeší, kam se šelma přesunula, koho vyděsila, co by mohla provést a co ti blbí myslivci dělají, že ji ještě nechytili. Zásadní problém jim ale uniká: co udělal stát, který má ochránit své občany před nebezpečím? Nikdo s jistotou nemůže říci, zda se po Valašsku prochází puma; ale i kdyby to byla ona, pro české zákony takové zvíře prostě neexistuje, a tudíž se proti němu nemůže ani preventivně zasáhnout. Leda že by se někde ukazovala pravidelně nebo někoho napadla, a to se valašské šelmě zjevně nechce (spíš to vypadá na ochočené zvíře, které vyhledává přítomnost lidí). Teprve po útoku na člověka by se do věci vložila kromě myslivců Policie a stát by zaplatil výdaje spojené s jejím dopadením. Do té doby se může beztrestně prohánět po lesích. Zdá se vám to absurdní? Lidem na Valašsku taky.