Reflex č. 32

Jak bylo na letošním CzechTeku? Jedním ze způsobů, jak osvěžit karlovarský festival, by mohla být změna jeho měření. Ochranný svaz autorský má nálepku veřejného nepřítele. Je tento obraz pravdivý? LOH před dvaceti lety probíhaly v Los Angels, bohužel bez účasti sportovce Imricha Bugára. Zeď jako symbol oddělení a opaku sblížení nevzbuzuje sympatie. Za svůj nevětší úspěch považuje Miloš Petana přerod pražské televize Premiéra na celopološnou Primu.



Zde najdete kompletní obsah čísla 32 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.



Foto






Foto
Letošní CzechTek, sjezd evropských soundsystémů, byl předposlední červencový den cítit už na dálnici směrem na Rozvadov. Skupinky mladých lidí skupovaly u benzínek krabicové víno a pokuřovaly trávu. V údolí před Boněnovem, za nímž se party konala, se doprava zcela ucpala. Tisíce lidí se chtěly dostat na místo. Stovky starých škodovek uvařily ve vedru motor a zahalily vše do oparu. Na horizontu vyšla z mračna prachu a páry divná postava: úplně opilý muž na koni. Na rozdíl od Žižky neviděl ani na jedno oko. Někde dole dunělo techno. Více v reportáži Petra Holca.


Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech existuje v současné podobě už 11 let. Za tu dobu učinil výrazný krok dopředu. Pravidelný návštěvník však může pozorovat zvyšující se stereotypnost - co před několika lety fascinovalo, dnes už každý zažil a viděl několikrát. Právě proto by se měl festival u příležitosti příštího, 40. ročníku zamyslet nad dlouhodobým konceptem své existence. Otazník Michala Sedláčka.


Foto
Ochranný svaz autorský (OSA) má nálepku téměř veřejného nepřítele. Jeví se jako instituce, která zbytečně, svévolně a s velkou dávkou byrokracie šikanuje kohokoliv, kdo má třeba jen rozhlasový přijímač umístěn veřejněji než v kapse. Je tenhle obraz pravdivý? Spor očima Michala Komárka.





Foto
"Tady se psalo, jaké provokace a nebezpečí hrozí v Los Angeles sportovcům socialistických zemí, a proto na olympiádu nepojedeme, ale já tam za tři týdny tréninkového pobytu nic špatného neviděl. Jedině snad reklamu na moskevskou vodku přes celý dům. Starali se o nás lépe než doma. To jsem vyprávěl předsedovi ČSTV Himlovi, který automaticky počítal s mou účastí na náhradních hrách v Sofii. Na to jsem mu řekl, že rudá olympiáda mě nezajímá a že jedu s manželkou na dovolenou k moři," vzpomíná diskař IMRICH BUGÁR (49). V rozhovoru s Pavlem Kovářem...


Foto
Zeď je pro západní svět symbolem zla. A pokud je tak dlouhá a vysoká jako ta, kterou buduje Izrael, pak je i zlo, jež představuje, podobně masívní, rozlehlé a odsouzeníhodné. Svět perem Dana Hrubého.





Foto
Spoluzakládal první českou soukromou televizi Premiéra. Rok před raketovým nástupem Novy nabídl divákovi první česky nadabované telenovely, ale také oscarového Amadea. Po prodeji svého podílu se zavázal novému majiteli televize, Investiční a poštovní bance, že se na nějaký čas stáhne z mediálního trhu. Teď se vrací. MILOŠ PETANA (53). V portrétu Jana Potůčka...