Cyklus výstav „Causa Reflex, 15 let časopisu“

Letos na jaře vstoupil náš týdeník do patnáctého roku své existence. Třebaže skutečné patnáctiny oslavíme až napřesrok, nechceme toto významné a mezi novodobými českými médii zcela ojedinělé jubileum jen tak odbýt. Namísto tuctového opulentního večírku, jakých je ve městě každý den spousta, jsme se rozhodli patnáct let existence našeho nevšedního časopisu oslavit – jak jinak – rekapitulací toho, co v celé své historii čtenářům, svým příznivcům i kritikům, mediální, ale i kulturní a společenské scéně časopis Reflex přinesl.




Foto
Cyklus deseti tematických výstav, jež budou měsíc co měsíc uváděny ve vybraných městech České republiky, představí Reflex tak, jak se za patnáct let své přítomnosti spolupodepsal na kulturním i myšlenkovém dění naší země, jaký otisk zanechal v myslích svých čtenářů – ať již tématy, která nastolil, fakty, jež objevil, či kulturními a společenskými počiny, které inicioval. Seriál deseti samostatných výstav bude v květnu a červnu příštího roku završen velkou společnou výstavou v Letohrádku královny Anny na Pražském hradě.


Foto
První z cyklu výstav „Causa Reflex, 15 let časopisu“ bude věnováno světu filmu. Pod názvem „Reflex a film“ zaplní na celý červenec prostory Galerie Na ochozu ve Vřídelní kolonádě v Karlových Varech. Výstava, jež je součástí doprovodného programu Mezinárodního filmového festivalu, se koná pod laskavou záštitou primátora města Karlovy Vary, Mgr. Zdeňka Roubínka. Slavnostní vernisáž proběhne ve čtvrtek 1. července od 17 hodin.


K doprovodným akcím

Nezůstaneme samozřejmě jen u prostých výstav. Pro každé město připravujeme diskusní odpoledne, při němž se naši čtenáři i ostatní zájemci budou moci potkat s lidmi, kteří časopis v redakci připravují, se známými reportéry i fotografy. Hned první výstava inspirovala diskusi několika filmových kritiků o nových trendech a postupech v soudobém filmu. U kulatého stolu se sejdou Tereza Brdečková (Respekt), Jolka Krásná (Český Rozhlas 1 - Radiožurnál), Darina Křivánková (Lidové noviny), Věra Míšková (Právo), Jaroslav Sedláček (Cinema), Tomáš Baldýnský a za Reflex Andrej Halada. Diskuse, která začne v pondělí 5. července v 17 hodin v prostorách Kavárny Respirium ve Vřídelní kolonádě, moderuje Saša Michailidis z pražského Rádia 1.

Petr Bílek
šéfredaktor Reflexu




Aktuální hamonogram výstav
červenec 2004, Karlovy vary, Reflex a film
srpen 2004, České Budějovice, Reflex a hudba
září 2004, Jihlava, Na vlastní kůži
říjen 2004, Plzeň, Reflex a drogy
listopad 2004, Brno, Reflex a komiks
prosinec 2004, Ostrava, Sex a tabu
leden 2005, Hradec Králové, Místa, kam vstoupil Reflex
únor 2005, Zlín, Lidé Reflexu
březen 2005, Liberec, Tváře Reflexu
duben 2005, Olomouc, Reflex a alternativní svět
květen až červen 2005, Praha, Společná výstava