Připraví nás o půdu evropští spekulanti?

Představa živená médii – naposledy Česká televize v minulém týdnu – že s okamžikem našeho vstupu do Evropské unie sem vtrhnou spekulanti a za eura vykoupí všechny volné pozemky, je za vlasy přitažená. Ano, je pravda, že občanům EU nebude po prvním květnu nic bránit koupit si u nás půdu či nemovitost a je také pravda, že ceny stavebních i zemědělských pozemků jsou na západ od nás řádově vyšší. Ale tím celé „drama“ končí. Po prvním květnu se v tomhle směru nezmění nic, protože ten, kdo dům nebo farmu v České republice chtěl, už je dávno má.


Pokud projíždíte západní a severozápadní Čechy a potkáte firemní štíty s nápisem například České vejce nebo První česká obilná, můžete si být jistí, že ji vlastní Němci a tímhle mile naivním způsobem se snaží být nenápadní. V okolí Chebu a Aše najdete spoustu dříve opuštěných vilek, okolo kterých dnes krouží se sekačkou udržovaně vyhlížející německy hovořící pán. Už po léta totiž stačí, abyste si jako cizinec v České republice založil eseročko a můžete se stát vlastníkem jakékoli nemovitosti od louky u potoka po fabriku. Nebo tu chalupu koupíte přes českého prostředníka. Je to prosté a dělá se to tak už po léta. Takže „spekulanti“ bažící po české půdě v květnu nepřijdou, protože přišli už dávno a jsou tu většinou jednoznačně ku prospěchu. Pár holandských a francouzských farmářů, němečtí chalupáři a taky zemědělci, kteří to mají s kombajnem přes hranice pár kilometrů.
Jestli nás tedy opravdu čeká nějaký šok a zklamání, tak nejspíš z toho, že se žádná cenová revoluce konat nebude. Dnes kdejaký děda na Vysočině odmítá prodat sousedovi cíp louky v představě, že nejpozději červnu za ni dostane totéž v eurech. Je téměř jisté, že nedostane. Už je dávno rozprodáno.