SUTNAR.COM

Těžko bychom hledali českého designera, jehož tvorba by měla ve světě podobný ohlas jako tvorba Jaroslava Sutnara (1897 - 1976). Jeho avantgardní typografie, kromě obálek knih upravoval i tehdejší časopisy a zpracovával i reklamy, ještě snesla srovnání třeba s Karlem Teigem. Sutnar však dokázal do prací ovlivněných jak německým Bauhausem, tak ruskými konstruktivisty, dostat vlastní českou poetiku. Jednoduchá a originální grafika Jaroslava Sutnara koneckonců české čtenáře neopustila ani po jeho odchodu za hranice v roce 1939.

Sutnar se sice do komunistického Československa již nevrátil, ale dělal obálky ke knihám českých emigrantů (mimo jiné ke knihám Egona Hostovského) a jeho grafický rukopis poznávali i čtenáři legendárního exilového časopisu Pavla Tigrida Svědectví. Jeho americké studio Sutnar Office zkrátka nedostatkem zakázek nikdy netrpělo a pracovalo na celé řadě designérských realizací od komunikačního systému pro Meadowbrook Hospital až po promo materiály jednoho z největších nákupních center v New Yorku Sunrise Mall.
Naprosto ojedinělý však byl Sutnar ve vývoji designu hraček, ke kterému se dostal skrz svou lásku k loutkám. Právě při jejich výrobě začal ve dvacátých letech porušovat dobovou naturalistickou tendenci a prosazoval abstraktnější pojetí, které se snažilo vystihnout atmosféru v případě dekorací a vnitřní smysl v případě postavy. Velmi ceněné jsou také jeho návrhy čajových servisů i celých jídelních souborů ze skla a porcelánu.
Ve spojení s fotografem Josefem Sudkem se ve dvacátých letech Sutnar jako ředitel prvního českého průmyslového designérského ateliéru zasloužil za rozšíření funkcionalistických prvků do vybavení takřka každé české domácnosti.
Jaroslav Sutnar tak vstoupil do našich životů mnohem víc, než jsme si schopni uvědomit podle zběžného pohledu na jeho tvorbu. Nemusíme se s ním však spokojit. Minulý rok proběhla v Jízdárně Pražského hradu souborná výstava jeho díla a právě při její příležitosti vytvořilo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze webovou prezentaci sutnar.com. A ona se povedla! Designerské studio DGÚ ve spolupráci s kunsthistoričkami Ivou Janákovou a Helenou Petruskovou vytvořilo stránku, na kterou stojí za to se vracet!
Na této adrese se v jednoduché a účelně využité flashové grafice dozvíte doslova vše o životě i díle tohoto českého designera. Jeho tvorba tu je rozdělena nejen podle typu, ale také šikovně srovnána do časové osy a doplněna řadou ilustračních fotografií. Stránka tak přesahuje možnosti klasického katalogu, oslovuje i lidi, kteří si výstavu nestačili prohlédnout a je tím nejkrásnějším ( a nejtrvanlivějším) pomníkem, jaký může muzeum umělci vytvořit. Dík za Sutnara i za nás všechny.