Reflex č. 44

V tomto čísle najdete rozhovor Veroniky Bednářové s Alfrédem Radokem, sondu Soumrak v Benátkách od Jitky Polanské ... Problém školství řešil reportér Michal Komárek, causou Robbie Williams se zabýval L. K. Trickster a dvojportrét bratří Kolářů je dílem Petra Volfa.

Zde najdete kompletní obsah čísla 44 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
David Radok, syn velkého českého režiséra Alfreda Radoka odešel s rodiči po roce 1968 do Švédska. Od roku 1993 však žije opět v Praze a úspěšně se věnuje operní režii. Tak úspěšně, že od ministra Pavla Dostála obdrží Cenu za přínos v oblasti divadla. Rozhovor s ním vedla Veronika Bednářová.

Foto
Nebýt toho, že mezinárodní porota fotografické soutěže Czech Press Photo udělila hned dvě hlavní ocenění fotografiím životního příběhu severočeského sedláka Jana Rajtera od fotografa Ibry Ibrahimoviče, veřejnost by pravděpodobně přešla tenhle případ sériového porušování zákona, nezozpovědného chování korporací i státní zvůle obvyklým pokrčením ramen. Přestože začátkem listopadu přijde rozuzlení v podobě verdiktu Ustavního soudu, který by měl posoudit, nakolik jsou přípustné metody, jimiž bojuje stát proti zájmům vlastních občanů. Další informace se dozvíte v reportáži Tomáše Feřteka.


Foto
Že se propadají a drolí - to o Benátkách vědí všichni. Jiný, méně známý fakt je možná ale zahubí dřív než živly: za posledních třicet let přišlo město na laguně o polovinu populace. Lidé utíkají z nepohodlí a drahoty nebo vymírají - je jich teď tu méně než v Kutné Hoře. Budoucnost? Nejasná. Více Jitka Polanská.

Foto
Školství patří mezi rezorty, které se ocitají dlouhodobě v krizi. Učitelé si stěžují především na nedostatek financí a nízké platy, volá se po reformě výuky, nově přibyla do diskuse dvě další témata: kariérní řád a propouštění učitelů. Tento problém řešil Michal Komárek.



Foto
Celý svět(až na Američany ) si myslí, , že Robbie Williams je prostě jen veselý a zábavný chlapík. A co tedy všechna ta antidepresíva a temná období? A vůbec - mohl Robbie přežít kariéru člena boy bandu a popové hvězdy, která prodala přes 30 miliónů desek, bez následků? Jeho současné evropské turné, v jehož rámci vystoupí i v Praze, je asi nejlepší možností vidět, co je Robbie vlastně zač. Více L. K. Trickers.



Foto
Petr a Pavel Kolářovi jsou bratři a jejich podoba to zřetelně dokládá. Pavel je nejznámnějším českým fyzioterapeutem - jeho pomoc často vyhledávají sportovci a působil také v kolegiu pečujícím o Václava Havla. Petr je architektem a styl, jejž prosazuje, má příznivou odezvu jak u klientů, tak i u kritiky. Dvojportrét vytvořil Petr Volf.