Reflex č. 40

V tomto čísle si přečtete ukázky z deníčku Jiřího Macháčka, který si vedl během natáčení filmu Jedna ruka netleská. Milan Tesař se vypravil do Luhačovic za dětmi Václava Hudečka. Causou se zabýval Honza Děděk, který vzpomněl na Johnnyho Cashe. Pavel Kovář tentokrát sondoval, jak je to s dopravní nehodovostí v Čechách a rubriku Genius loci jsme věnovali pražské Bartolomějské ulici.

Zde najdete kompletní obsah čísla 40 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto






Foto
"Během natáčení filmu Jedna ruka netleská jsem si psal takový svůj soukromý deníček a trochu jsem fotografoval. Nemyslím si, že by to mělo nějakou uměleckou hodnotu, ale redaktoři časopisu Reflex mě přesvědčili, abych se o své nejintimnější dojmy s natáčení podělil i s vámi, milí čtenáři. Já jim říkal, že je to blbost. Ostatně posuďte sami," začíná své vyprávění herec a muzikant Jiří Macháček.

Foto
Letos už popáté se Václav Hudeček vydal do Luhačovic, kde během deseti dnů nabídl každému ze sedmnácti vybraných dětí zhruba na čtyři hodiny své znalosti a zkušenosti. Za poplatek 4500 korun včetně ubytování a po zvládnutí těžkého repertoáru, což je podmínkou k přijetí, mohou tyto výjimečně nadané děti hledat spolu s hudebním virtuozem ten nejlepší výraz. Cena pro vítěze je obligátní - nástroj v hodnotě sto tisíc korun a kromě houslí má vítěz tu čest doprovázet Mistra na pětadvaceti koncertech vánočního turné. Letošním laureátem se stal čtrnáctiletý Petr Matěják.


Foto
Sbíral zbraně, zpíval o desperátech, bojoval za práva Indiánů a vězňů, podporoval policii, napáchal více skandálů než všichni rockoví výtržníci dohromady a o drogách věděl své. Zároveň však byl vášnivým křesťanem, mluvil o bohu, natáčel alba plná kázání. Několikrát stál na vrcholu, několikrát se za ním ohlížel ze samého dna. Vyhrál řadu pistolnických soubojů, až ho nakonec dostala cukrovka. Johnnymu Cashovi. bylo jedenasedmdesát let.



Foto
Bilance dopravních nehod u nás je děsivá. Ročně při nich zemře přes třináct set lidí, což je dvakrát víc než ve Skandinávii či Nizozemsku. O typizaci největších průšvihářů se pokusil Pavel Kovář . Názory odborníků na příčiny tohoto stavu jsou různé a proto byli čtenáři vyzváni k odpovědi na otázku: jaká konkrétní opatření byste zavedli, aby se výrazně snížil počet dopravních nehod?



Foto
Pověst měla Bartolomějská ulice špatnou už od 14. století, kdy v ní pražský kat provozoval nevěstinec, ale pro obecné pohoršení byl rozehnán a místo dostal Husův předchůdce Jan Milíč z Kroměříže pro svá kázání. Poměrně brzy se v jejím okolí usídlila městská stráž a později státní policie, pro niž se označení této ulice stalo příznačné. Teprve v posledních letech není pro mladou generaci hrůzostrašným symbolem.