Reflex č. 36

V Reflexu č. 36 najdete mimo jiné životní příběh Zdenky Fantlové, netradiční reportáž Andreje Bána ze Slovenska, sondu Jany Doležalové do světa leteckého provozu, rozhovor Milana Tesaře s muzikantem Tomášem Varteckým a causu Matterhon.

Zde najdete kompletní obsah čísla 36 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.

Foto


Foto
Až po pětapadesáti letech našla Zdenka Fantlová odvahu vrátit se do rodných Rokycan, odkud musela jako židovka odejít na začátku války. Kdysi se kvůli Fredu Astairovi a hollywoodskému muzikálu, kteří ji okouzlili, naučila anglicky a to jí vlastně zachránilo život. Přečkala pět koncentračních táborů, pochod smrti a jen proto, že byla schopna se domluvit s anglickým důstojníkem, nezůstala v Bergen-Belsenu ležet mezi umírajícími. Právě tomuto neznámému záchranci věnovala svou knihu Klid je síla, řek tatínek. O svých životních zážitcích rozmlouvala s Hanou Benešovou.


Foto
Jak popsat slavnostní převoz prázdné rakve z místa A do místa B? Jako detektivní příběh s tragikomickou zápletkou, nebo jako patetickou zprávu o pozdním stadiu nacionalismu? Jde o rakev, v níž by se mělo nacházet (ale nenachází) balzamované tělo slovenského Otce národa Andreje Hlinky. Zdá se, že Slovensko prochází čímsi, co bychom mohli nazvat třeba umírněný fetišismus, konstatuje autor reportáže Andrej Bán.




Foto
Letíte na dovolenou? Pak pravděpodobně netušíte, že realita, jež vaši cestu obklopuje, je velice podobná Matrixu. Řízení letového provozu, servis, který váš let vybavuje, odstartuje a nasměruje do vybrané destinace, aby jej při zpáteční cestě znovu přijal do svého systému, přetavuje svým technickým zázemím hmatatelný svět až k virtuální skutečnosti. Zákulisí tohoto uzavřeného světa se pokoušela poznat Jana Doležalová.


Foto
Tomáš Vartecký patří k nejvlivnějším českým muzikantům a je sympatické, že navzdory tomu, že několik let žije se zpěvačkou Annou K., jejich jména skloňují stále spíš hudební než bulvární časopisy. Stál v pozadí velkého comebacku posledních dvou alb své přítelkyně, pravidelně pomáhá zformulovat zvuk nahrávkám Daniela Landy, letos na jaře pozoruhodného kytaristu přizvala na turné skupina Lucie. Žádnou z těchto rolí ovšem nepopřel své začátky: rodnou kapelu Kurtizány z 25. avenue, s nimiž dodnes uděluje posluchačům temné a tvrdé lekce. Diskusi s Milanem Tesařem začali na politickou notečku.

Foto
Nad známým švýcarským horským střediskem Zermatt ční do výšky 4482 metrů nad mořem jedna z nejkrásnějších hor světa - Matterhorn. Kdysi se o ní tradovalo, že je naprosto nepřístupná, dnes na ni vedou trasy určené i zdatným vysokohorským turistům. Jen málokdo z návštěvníků však ví, že o prvovýstup byla svedena patetická a tragická bitva. V čele tohoto boje stál nenápadný Angličan, jehož Matterhorn okouzlil na celý život. Jmenoval se Edward Whymper a jeho životní příběh zpracoval Jiří Žák.