Reflex č. 32

V Reflexu č. 32 naleznete reportáž z Libérie zmítané občanskou válkou a pohled na současný Írán. Dále si můžete přečíst rozhovor s architektem Ladislavem Lábusem, zpěvákem Ivanem Hlasem, vzpomínky kameramana Miroslava Ondříčka na šedesátá léta a celou řadu dalších článků.

Zde najdete kompletní obsah čísla 32 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.

Foto



Nehrají si, zabíjejí!

Foto
V Libérii nastalo další období dešťů a další období bojů. Prší voda, nebo kulky. Málokdy obojí. V Libérii se za deště příliš nebojuje, což na vlastní lůži pociťuje Marek Vítek a spolu s ním fotograf Jan Šibík, kteří podávají zprávu ze země, jež se již čtrnáct let potácí v občanské válce. Bojů mezi vládními a vzbouřenými vojáky se účastní spousta ozbrojených a zfetovaných pubescentů, již si hrají na opravdovou válku. A kulky z jejich samopalů zabíjejí bez rozmyslu, kohokoliv.


Závislost na detailu

Foto
Ladislav Lábus si po více než čtvrtstoletí, během kterého se soustavně věnuje architektuře, připsal řadu úspěchů. Jeho domy jsou vysoce hodnoceny odbornou veřejností a získal za svoje práce sbírku úctyhodných cen. "Nerad podléhám dogmatům," říká v rozhovoru s Petrem Volfem "a cítil bych se ochuzený, kdybych si nepřipouštěl různé možnosti řešení. V architektuře nevadí, když trošku zapomeneme na umění a začneme se více starat o to, jak domy fungují a jestli jsou pro lidi příjemné".



V zemi reálného islamismu

Foto
Lidé ze Západu se dlouho dívali na Írán s obdivem. Imponovala jim snaha šáha vybudovat uprostřed vyprahlé země Evropu. O co větší bylo jejich nadšení, o to hlubší a bolestnější se ukázalo být i zklamání, když zemi ovládla skupina fanatických mulláhů. Současná představa Evropanů o této zemi nepředpokládá cokoliv světského a radostného. Přesto se mnohé změnilo. Islámská revoluce se vydala ve stopách svých předchůdkyň -- Velké francouzské a Velké říjnové revoluce. Po letech vypjatého fanatismu, poprav a snů o vývozu islámského řádu do světa vstoupila do reálné fáze. Obsah se vytrácí a zůstává jen nezadržitelně se drolící forma. Současnou podobu všedního života těchto dnů se pokusil zaznamenat Dan Hrubý a fotograf Jan Šibík.



Indiánské noci

Foto
"Cítím, že končí epocha, která se dala vydržet, i když upřímně, představoval jsem si to v devadesátém jinak. Byl jsem blbý , myslel jsem, že se lidi budou měnit, a začal jsem u sebe. Dřív jsme pařili, abychom neviděli věci kolem, teď už to není nutné. Dohodli jsme se s partou z Hanspaulky, že na protialkoholické léčení půjdeme všichni. Já šel prga, ale za mnou už nikdo nepřišel, " přiznává v rozhovoru s Milanem Tesařem rockový písničkář Ivan Hlas.


Retro - Ondříček 1968
Foto
Kameraman Miroslav Ondříček byl v šedesátých letech jeden z těch, kteří vytvářeli filmový obraz tehdejší doby -- ve smyslu přeneseném i doslovném. Přesto nevzpomíná na tuto dobu s žádnou nostalgií. "Pořád se chodilo něco schvalovat a vždycky byly problémy, zda to projde, většina filmů vznikla režimu navzdory, " konstatuje a pokouší se v pravidelné rubrice Retro rekapitulovat posledních čtyřicet let svého života a tvorby.