Reflex č. 31

Proč kasteláni hradů a zámků hrozí, že zavřou brány? Rozhovor s hitmakerem Karlem Svobodou, Fool Moon Party na thajském ostrově Ko Pha-Ngan, na vandru v Le Bourg-Dun, dula jako pomoc a podpora při porodu a řada dalších článků a informací vás čeká v Reflexu č. 31.

Foto


Zde najdete kompletní obsah čísla 31 s články k přečtení.




Foto
Je to typicky český začarovaný kruh. Do země plynou miliardové příjmy z turistů, kteří chtějí vidět naše památky, ale lidé, kteří jsou nejtěsněji spjati s jejich prezentací mají příjmy pod hranicí životního minima. Stát jako obvykle zaujímá pozici mrtvého brouka. Více Michal Komárek.


Foto
Jeden z nejproslulejších českých hitmakerů Karel Svoboda – jen pro Karla Gotta napsal přes osmdesát písní – líčí poměry ve své branži. Vysvětluje také, jak se poměry zauzlily, že s písničkami se dnes nelze uživit, takže se dal na komponování muzikálů. S Karlem Svobodou si povídal Rostislav Sarvaš.


Foto
Thajský ostrov Ko Pha-Ngan zpopularizoval Leonardo di Caprio ve filmu Paříž. Letos se na něm konala už sedmá Full Moon Party, na niž se sjelo deset tisíc lidí. Náš reportér Petr Holec a fotograf David Kraus byli u toho.


Foto
Polský filmový režisér Krzystof Zanussi je symbolem velmi solidní a zároveň přitažlivé tvorby. Snímky Struktura krystalu a Ochranné zbarvení patří ke klasice. V rozhovoru s Milanem Šimáčkem prozrazuje, jak po uvolnění poměrů v totalitním Polsku padesátých let opustil studia fyziky a dal se nejdřív na filosofii a po ní na filmařinu a také jaké jsou jeho vztahy s papežem.


Foto
Objevení hrobky faraóna Tutanchamóna bylo před jednaosmdesáti lety skutečnou senzací, vždyť šlo o jediný nevyloupený hrob. Pro tým archeologa Howarda Cartera to bylo nefalšované dobrodružství. Informuje Martin Kořínek.