Reflex č. 30

V Reflexu č. 30 si mimo jiné přečtete o kauze zkrachovalé metropolitní televize TV3, rozhovor s herečkou Petrou Špalkovou, analýzu majitelů tuzemských fotbalových klubů, sondu o spalovně nebezpečných odpadů, zpověď nově zvoleného ředitele České televize Jiřího Janečka a vzpomínkový text českého prezidenta Václava Klause.

Zde najdete kompletní obsah čísla 30 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto




Foto
Není to ani čtvrt roku, co mezinárodní soudní tribunál ve Stockholmu rozhodl o tom, že Česká republika musí zaplatit společnosti CME přes deset miliard korun za zničenou investici do televize Nova. Pouhý měsíc dělí stát od další arbitráže, v níž půjde o rovnou miliardu. Na řadu přichází kauza zkrachovalé metropolitní televize TV3 , jejíž genezi rekapituluje Jan Potůček.

Foto
Běžte se podívat na Hamleta, který se hraje v Purkrabství Pražského hradu! Uvidíte Ofélii, jež není poddajnou trpitelkou a Hamletovou obětí. Alespoň tak ji nevidí její představitelka Petra Špalková, s níž rozmlouvala Veronika Bednářová.





Foto
Zubař z Bavorska vlastní Spartu, téměř všechny akcie Slavie má nadnárodní investiční společnost, ostravský Baník koupil bývalý tenista a novým majitelem opavského týmu je ukrajinský ropný magnát. Co jsou zač majitelé klubů a proč je zajímá naše fotbalová liga?Odpovědi hledal Pavel Kovář.

Foto
Co s toxickými zbytky z průmyslové výroby? Co z nemocničními odpady, plastovými láhvemi, linoleem a zbytky ředidel z komunálního odpadu? Spalujeme-li tato svinstva v moderních zařízeních - konstatuje Jiří X. Doležal - vznikají sice nějaké emise ,ale díky přísným normám je míra znečištění při procesu nevysoká. Konkrétní zkušenosti vyrazil získávat do spalovny nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem.

Foto
"Nejde mi o peníze, jde mi o vizi, jde mi o to, aby Česká televize byla dobrá," řeklv rozhovoru Janu Potůčkovi její nově jmenovaný ředitel Jiří Janeček. "Budeme vysílat digitálně včetně dvou nových kanálů. Naše hlavní síla bude asi ve zpravodajství a původní tvorbě, ale také ve vzdělávání. V tomhle hlavně sázím na kanál ČT 4, zaměřený na mladé lidi, kteří se chtějí vzdělávat".

Foto

V den "vlakové" schůzky československých a sovětských politických vůdců se ženil, stal se kandidátem věd, intenzívně psal texty odborné i politické, a když přijely tanky, byl poprvé v rakouském Alpbachu. Prezident Václav Klaus však neemigroval a dodnes si myslí, že udělal dobře.