Špidla versus Klaus

Ministryně zdravotnictví Marie Součková chystá reformu. Majetek rodiny Havlových je stále předmětem soudního sporu. Herečka Chantal Poullainová vyvolala svou autonehodou značný zájem médií. Novým ředitelem České televize se stal moderátor a dosavadní ředitel zpravodajství Jiří Janeček. Novelu zákona o dani z přidané hodnoty se rozhodl prezident Václav Klaus nepodepsat.

Pondělí 14. července


Součková: Spoluúčast je nezbytná



Radikální řez do zdravotnického systému ohlásila ministryně zdravotnictví Marie Součková. Na sobotní konferenci v Lidovém domě sdělila, že hodlá významně rozšířit spoluúčast pacientů. K reformě nutí ministryni fakt, že celý systém se stále rychleji propadá do dluhů.








Především by se mělo platit za recepty, za návštěvu lékaře a pobyt v nemocnici. Platit bude každý český občan starší osmnácti let, za rok ale nejvýše dva tisíce korun. Lidé s nižšími příjmy by mohli žádat stát o kompenzaci.





(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Konečně! Ani se nechce věřit, že se tento nápad zrodil v hlavě ministryně Součkové. Některé věci prostě nemůžou být donekonečna zadarmo.



Úterý 15. července


Dědeček Havel se obrací v hrobě



Byl to normální, dobrý obchod, říká souzená majitelka Lucerny Dagmar Havlová po odkoupení druhé poloviny tohoto historického multifunkčního kulturního centra od dceřiné společnosti Chemapolu.







LN: V roce 1992 restituoval váš muž polovinu Lucerny. Poté ji převedl na vás. Proč?





(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Deset miliónů tam, sto miloónů sem ... Dobrý obchod nebo tunel? Zase jedna kauza, o které se můžeme dohadovat, pravdu se totiž dozvíme jen stěží..




Středa 16. července


Policie: drogy v případu Chantal jsou spekulace



Kolem havárie herečky Chantal Poullainové se vyrojila řada spekulací. Podle informací některých českých médií měla herečka ve voze drogy. Deník Blesk napsal, že policisté ve voze objevili vycházkovou hůl, v níž byla tajná schránka obsahující skleněnou lahvičku s bílým práškem. Policie odmítla veškeré spekulace komentovat.




Herečka Chantal Poullainová v pondělí večer nedala přednost v jízdě a svým vozem Ford Galaxy se srazila s Renaultem Clio jedoucím na kruhovém objezdu a zranila dva lidi. Hájila se tím, že jí selhaly brzdy. Z nehody vyvázla s otřesem mozku po nárazu do airbagu. Dechová zkouška na alkohol byla negativní.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Okurková sezóna je prostě okurková sezóna. Herečka Chantal Poulainová se bohužel stala té letošní "okurkovky" jasnou obětí. Jakoby v téhle zemi v poslední dnech nenaboural nikdo jiný - její nešťastná autonehoda tak jen potvrzuje kritický stav v českých médiích.




Čtvrtek 17. července


Janeček na obrazovce skončil



Moderátorská dvojice Marcela Augustová - Jiří Janeček, která diváky provázela Událostmi na ČT, je minulostí. Janeček totiž "zběhl" ze zpravodajství a obsadil na Kavčích horách post nejvyšší - křeslo generálního ředitele. "Na obrazovce už mě diváci neuvidí," potvrdil iDNES Janeček.




"Jak by to vypadalo, kdyby po televizi běhali tři Janečkové: ředitel, šéf zpravodajství a moderátor? Náhradu ale zatím hledáme," dodal nový generální ředitel.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Protože nikdo z kandidátů nepředložil jasný plán koncepce vysílání, Rada České televize šla cestou nejmenšího odporu. Nově zvolený Jiří Janeček má bezpochyby televizi rád, jak zdůraznil během volby, má však také rád televizní seriály. Doufejme, že jeho lásku definitivně uspokojí nové díly normalizační Nemocnice na kraji města.




Pátek 18. července


Prezident odmítl zvýšení DPH



Prezident republiky Václav Klaus nepodepíše novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Poslanecká sněmovna ji nyní dostane zpět k projednání. Kvůli zákonu se od začátku příštího roku měly zdražit některé služby, jako telefonování, internet či právní poradenství. Tyto služby měly podléhat DPH ve výši 22 procent, zatímco nyní jsou zdaňovány pěti procenty.







Prezident se podle slov svého mluvčího rozhodl "nejen po zralé vlastní úvaze, ale i na základě četných dopisů občanů, podnikatelů, firem i jejich asociací". Klaus tak prý učinil i proto, že se k novele zákona jasně nevyjádřil Senát.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Na vetování zákona o zvýšení DPH měl prezident Václav Klaus bezpochyby nárok, což si ovšem nemyslí premiér Vladimír Špidla, který Klause nařkl z toho, že se chová jako straník. A aby toho nebylo málo ještě dal patřičně najevo, co si o funkci prezidenta v oblasti politiky myslí. Premiér by byl prostě nejraději, kdyby se Václav Klaus do politiky vůbec nevměšoval. Toho se ale těžko dočká, takže se oba pánové na "bitevním" poli určitě ještě utkají. Ještěže žijeme v 21. století!.