Reflex č. 29

Proč se hokejový brankář Dominik Hašek se vrací do NHL? Rozhovor s mezinárodně uznávaným vědcem a ředitelem Centra biblických studií AV ČR a UK Petrem Pokorným. Jing a jang filmového festivalu v Karlových Varech. Causa Lance Armstrong. Retro Jindřich Polák a řada dalších článků v Reflexu č. 29.

Zde najdete kompletní obsah čísla 29 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto





Foto
Bývalý český Bůh hokejový brankář Dominik Hašek překvapil rozhodnutím vrátit se do nejprestižnější hokejové ligy světa tak jak nás dříve překvapoval několikerými definitivními odchody z ní. Nemusí za tím být jen hořkost ze soudního stíhání za zranění protihráče při amatérském hokeji bez bruslí, ale i hospodářské potíže jeho firmy. Více Pavel Kovář.




Foto
Teologie a věda si na pracovním stole ředitele Centra biblických studií AV ČR a UK Petra Pokorného neodporují. Podstatné je, že muž, jenž kupříkladu zkoumal i kumránské svitky, dovede z drobností ve starých rukopisech vyvozovat dalekosáhlé a překvapivé závěry. Co si například myslíte o nemravnosti některých Ježíšových podobenství? Podrobnosti má Jan Zvelebil.





Foto
Ještě před deseti lety byl karlovarský filmový festival na odpis. Na otázku, proč je dnes velmi prestižní přehlídkou, lze ve zkratce odpovědět tak, že se holt musí umět slučovat zdánlivě neslučitelné protiklady: kumšt a byznys či lásku a peníze. O festivalu se více dozvíte od Tomáše Baldýnského.




Foto
Je dost lidí, a nejen mezi cyklisty, co si nepřejí, aby fenomenální americký cyklista Lance Armstrong letos opět vyhrál Tour de France a vyrovnal se tak Anquetilovi, Merckxovi, Hinaultovi a Indurainovi. Také je hodně těch, co ho podezírají z dopingu. Zvítězí nade všemi jako před pár nad zhoubnou chorobou? Tuto otázku si klade nejen Pavel Kovář.




Foto
Strhující vyprávění režiséra Jindřicha Poláka líčí okolnosti vzniku jednoho z nejlepších českých válečných filmů. Nejen data premiéry (28. října) i dokončení (21. srpna) z něj činí jeden ze symbolů toho pohnutého roku. Zaznamenal Tomáš Baldýnský.