Reflex č. 27

Řeku Berounku čeká pravděpodobně bagrování. Veronika Bednářová si povídala s Janem Budařem z Nudy v Brně. Jiří X. Doležal navštívil čističku odpadních vod a má pro Vás neuvěřitelná zjištění. Causa Jiřího Černého - tentokrát Václav Talich. Dalším, kdo se nám vyznal v sérii výpovědí Retro, je Ludvík Vacuík.

Zde najdete kompletní obsah čísla 27 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto




Foto
V řece Berounce se nejspíš bude masívně bagrovat. Po loňských povodních se něco podobného zdá být tou nejlepší prevencí a navíc na to stát dává peníze, což je pro starosty v regionu něco jako padání many z nebes. Že tenhle krok nemá na povodně sebemenší vliv a navíc se poškodí biotop, jenž se právě po loňské katastrofě vrátil k přirozenějšímu stavu, zajímá jen „bláznivé“ ochranáře. Více Tomáš Feřtek.

Foto
Herec, scenárista a hudební skladatel Jan Budař dospíval v moravské metropoli a na filmu Nuda v Brně, který momentálně běží v kinech, je to v pozitivním smyslu znát. Je také velký mystifikátor a roztrušuje o sobě například, že je vyučen v oboru kvasný chemik. Jestli to potřebuje k dobrým hereckým výkonům, jaké například podává v Hamletovi v Národním divadle, jen houšť a větší kapky. Rozhovor s ním udělala Veronika Benářová.

Foto
Čistička odpadních vod v Praze-Bubenči nemá na starosti jen to, co z nás vyjde jako výsledek trávicího procesu. Musí si kupříkladu poradit i s platebními kartami. Budete svědky toho, co všechno se musí stát, než vrátí řece vodu, kterou si od ní za účelem očisty metropole vypůjčila – reportáž Jiřího X. Doležala.


Foto
Causa Jiřího Černého - otec české dirigentské školy, učitel Mravinského, Mackerrase, Krombholce, Slováka a dalších, pocházel z kantorské rodiny. To bylo příčinou, proč se Václav Talich vždy vracel domů a odolával nabídkám z ciziny k dlouhodobému působení. Po druhé světové válce byl obviněn z kolaborace, a byť byl brzy očištěn, byl tím závěr jeho kariéry těžce poznamenán.





Foto
Léta 1948 – 1968 pěkně zašmodrchala životy generace, která se v poválečné euforii a díky mládí přidala ke KSČ, která ale brzy začala místo vedoucí úlohy strany upřednostňovat rozum. Spisovatel Ludvík Vaculík líčí tzv. obrodný proces právě na těchto svých životních peripetiích.