Reflex č. 38

Po devadenácti letech přichází opět na scénu Formanův oscarový Amadeus - tentokrát v rekonstruované podobě. Reportérka Veronika Bednářová se po roce vrátila do New Yorku - psalo se 11. září. Problematikou důstojného umírání se zabývá Marie Svatošová, která založila v Čechách hospicové hnutí. To vše a další čtení vás čeká v letošním osmatřicátém čísle časopisu Reflex...



Zde najdete kompletní obsah čísla 38 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.



Foto



Foto
Jedenáctého září 2001 pobývala Veronika Bednářová v New Yorku a prožila s jeho obyvateli všechny všechny hrůzy onoho dne. O rok později se spolu s fotografem Janem Šibíkem sem vrátila, aby zaznamenala ovzduší města a zúčastnila se smutečního ceremoniálu k uctění památky mrtvých.




"Naše úloha nebyla jasná ani jednoduchá a my jsme si ohledně toho nedělali žádné iluze. Především jsme museli horu najít," zapsal si do deníku venkovský učitel Angličan George Leigh Mallory 23. června 1921. Mount Everest našli a od toho okamžiku Mallory toužil nejvyšší horu světa dobýt. Zda se mu to podařilo, dodnes nikdo neví. V roce 1960 čínská expedice objevila zbytky lana a dřevěné kolíky, v roce 1999 americká výprava dokonce Malloryho tělo. Autorem napínavého čtení je Jiří Žák.



Osmadvacátého září bude v Praze slavnostní premiéra filmu ověnčeného osmi Oscary. Můžete vidět Amadea v nové, rekonstruované, zato skutečně pravé podobě. Reflex uvádí rozhovory Veroniky Bednářové s britským dramatikem Peterem Shafferem, Milana Tesaře s hudebním znalcem a garantem dobových reálií Zdeňkem Mahlerem a vyznáním fotografa Petra Našice, který směl neoficiálně "cvakat" během natáčení -- například Miloše Formana ve Stavovském divadle.



Vypadá to trochu jako bonmot, ale zoolog RNDr. Oldřich Syrovátka přesvědčil Tomáše Feřteka, že nejlepší obranou proti povodni je krajinu zavodnit. Jedním z důvodů katastrofálních záplav v posledních letech je podle něj fakt, že naše krajina vysychá. Pokud ji zbavujeme rostlinstva a zmeliorujeme neplní svou funkci. Vlhká louka, podobně jako les, funguje jako houba, po dešti vodu nasaje a pomalu ji upouští. Meliorovaná louka se chová jako beton nebo hromada štěrku. Co do ní nalejete, ihned odteče. A dobře ošetřená půda pak dokáže pojmout desetkrát víc vody než všechny naše přehrady dohromady.



MUDr. Marie Svatošová založila v České republice hospicové hnutí, přednáší o paliativní medicíně a s Janou Doležalovou dlouho diskutovaly o problematice umírání. O tom, jak pacientovi umožnit důstojně a přirozeně odejít v kruhu rodiny, bez negativních zážitků obou stran.




Sedmého září 1932, tedy právě před sedmdesáti lety, byla v Praze zahájena neobvyklá výstava soudobého bydlení. Probíhala v osmi moderních domech vznikající funkcionalistické kolonie Baba, které zde vyrostly během pouhých čtyř měsíců. Jejich vlastníci zvolili sloh v němž chtěli žít a mnozí ostatní doufali, že tak jednou budou bydlet všichni. Petr Volf s fotografem Petrem Jedinákem se nyní vydali za těmito dnes již kulturními unikáty podívat se, jak s nimi zacházejí jejich současní majitelé.