Máme nové ministerstvo

Minulý týden se jako obvykle stalo několik událostí, které stojí za povšimnutí. Vláda schválila vznik nového ministerstva. Byl odhalen pomník Kříž smíření, který připomíná tragické události divokého odsunu v roce 1945. A ministr Škromach štědře plánuje zvyšování penzí...

Pondělí 16. září


Kříž smíření

Kontroverzní pomník Kříž smíření, který připomíná povraždění 23 Němců při jejich divokém odsunu v roce 1945, na místě tragédie na Bukové hoře u Teplic nad Metují odhalili přední čeští politici a představitelé sudetských Němců.
Řadě místních lidí se však idea vzniku pomníku nelíbí. "Pomník připomíná jen kolektivní vinu Čechů," řekl starosta nedalekého Stárkova Rudolf Pernica. Spolek vojenské historie z České Metuje dnes poblíž Kříže smíření odhalil svůj pomník s nápisem "Těm, na které se při usmíření zapomnělo". Náš kámen připomíná, že za druhé světové války bylo dalších 360.000 československých obětí, řekl mluvčí spolku Jaroslav Vaněček.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Starosta nedalekého Stárkova se plete. Pomník připomíná konkrétní vinu několika konkrétních vrahů. Kolektivní chybou Čechů je pouze to, že kolektivně jaksi zapomněli konkrétní vinu vyšetřit a postihnout. A ostatně, co je kontorverzního na tom, když se přizná bezpráví a vyjádří nad ním lítost? Je snad komunistický dril z minulosti zažraný tak hluboko?



Úterý 17. září


Komunisti pod raketovým deštníkem

Zapojení Česka do amerického projektu protiraketové obrany odmítají především opoziční komunisté. Zástupci dalších stran obecně nejsou proti, i když někteří jsou opatrnější, neboť neznají všechny podrobnosti. Opoziční ODS se však důrazně ohradila proti tomu, jakým způsobem ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) možné zapojení Česka do systému oznámil. Armáda obecně dala najevo, že tento krok závisí na politickém rozhodnutí.
Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) označil záměr oznámený Tvrdíkem za poměrně silný avanturismus.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Přístup komunistů asi těžko někoho překvapí. Z jejich strany je ovšem zase poměrně silným avanturismem, že svou partaj ze smetiště dějin raději sami nezruší.



Středa 18. září


Ministerstvo informatiky

Ministr Vladimír Mlynář (Unie svobody- DEU) má být od 1. ledna 2003 ministrem informatiky. Návrh změny kompetenčního zákona, a tím i vznik nového ministerstva dnes jednomyslně schválila koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Novináře o tom po jednání vlády informoval sám ministr.
Mlynář prohlásil, že ministerstvo, i on jako ministr, bude mít čtyři hlavní cíle: přípravu legislativy vymezující podobu takzvaného "iGovernmentu", tedy elektronické komunikace ve státní správě a elektronizaci jejích agend. Třetím cílem má být důraz na liberální trh v českých komunikacích a čtvrtým efektivní a moderní pošta.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



"Po objevení nového problému založit nový úřad" - tenhle recept znali už za Marie Terezie. Ovšem díky iniciativám tohoto ražení byly vydány takové výplody jako například Patent o vyhubení vrabců v Království Českém za účelem zvýšení výnosu obilných polí...



Čtvrtek 19. září


Štědrý pan Škromach

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) navrhuje zvýšit od ledna penze o čtyři až pět procent. Uvádí to v návrhu, který předloží vládě. Informuje o tom čtvrteční Právo, které návrh získalo. Zvýšení by se podle listu mělo týkat všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních i pozůstalostních.
Návrh povede ke zvýšení výdajů na důchody v roce 2003 o 7,8 miliard korun z kapitoly ministerstva práce a sociálních věcí. Celý návrh musí ještě schválit vláda.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Sociálně zodpovědný přístup dovedený do extrémů hraničí s charitou... Co kdyby někdo přišel na úřad požádat o příspěvky na placení daní?



Pátek 20. září


Peníze na škody po záplavách

Čtyři kraje, které byly nejvíce postiženy srpnovými záplavami, musejí do 18. října předložit návrhy projektů na odstranění následků povodní v infrastruktuře, aby mohli získat podporu Evropské unie. Řekl to mediální zástupce Delegace Evropské komise v ČR Michal Häckl. Evropská unie vyčlenila celkem v rámci programu Phare na tuto pomoc 10,5 miliónu eur, tedy asi 320 miliónů korun.
Pomoc je určena Jihočeskému, Ústeckému, Středočeskému a Plzeňskému kraji. Peníze by měly být určeny na rekonstrukce místních silnic, mostů a zařízení a dále na projekty přispívající k ochraně životního prostředí, jako jsou čistírny odpadních vod, kanalizace či zdroje pitné vody a rozvody plynu a elektřiny.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Kolik úředních šimlů asi z "objektivních důvodů" nedodrží termín...