Jdeme do Evropy! Co tam?

Oblíbený ministr obrany Jaroslav Tvrdík odešel ze své funkce a nahradil jej Miroslav Kostelka. Hradní stráž má opět průšvih, prezident byl velmi pobouřen. Zrušení povinné vojenské služby se zřejmě o dva roky protáhne. Senát si bez ostychu staví podzemní garáže na historickém území Prahy. V referendu o vstupu do EU řekli Češi ano.

Pondělí 9. června


Nestraník Kostelka se stal ministrem obrany



Česko má nového ministra obrany, kabinet Vladimíra Špidly má zároveň ve svých řadách poprvé nestraníka. Prezident Klaus jmenoval do čela resortu dvaapadesátiletého Miroslava Kostelku. Dosavadní první náměstek nahradil svého šéfa Jaroslava Tvrdíka, který 30. května definitivně na svou funkci rezignoval.







Oblíbený ministr odešel kvůli škrtům v armádním rozpočtu. Kostelka před prezidentem slíbil, že armádu zreformuje s nižším rozpočtem.




(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Místo Tvrdíka rovnou generál! Kdo jiný by si dokázal za méně peněz mezi svými podřízenými sjednat morálku než echt vojenský nadšenec?



Úterý 10. června


Klause rozzlobily zadky Hradní stráže



Vojáci Hradní stráže přidělávají prezidentovi republiky vrásky. Václava Klause znepokojuje fakt, že se v poslední době množí problémy s příslušníky této elitní jednotky, které jí poškozují pověst. Dva vojáci jsou totiž obviněni z vydírání, několik se jich nechalo vyfotografovat pro internetové homosexuální pornostránky.




Podle prezidenta Klause je nepřijatelné, že se devět vojáků dalo fotografovat v sérii aktů, při jejichž vyhotovení bylo použito uniforem Hradní stráže. "Prezident považuje takové jednání za neslučitelné s morálními požadavky kladenými na příslušníky této jednotky. Za zarážející považuje to, že celou akci zorganizoval voják z povolání, příslušník této jednotky," sdělil prezidentský mluvčí Tomáš Klvaňa.




(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Dříve museli mít vojáci Hradní stráže blízko ke dvou metrům a morálku jako z oceli, dnešní trend je zcela jiný - místo k nebi směřují k zemi a mnozí z nich jdou přímo do pekel. Prezident Václav Klaus by si měl na Hradě udělat pořádek!




Středa 11. června


Vojna skončí nejpozději v roce 2006



Co nejrychlejší zrušení povinné vojenské služby, které sliboval exministr obrany Jaroslav Tvrdík, by měl mít v programu i jeho nástupce Miroslav Kostelka. Jde totiž o jednu z priorit premiéra Vladimíra Špidly.



LN: V jakém stavu přebíráte armádu?

Ve velmi dobrém. My teď prostě jen musíme dokončit rozběhlou reformu s nižšími finančními zdroji.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Sliby chyby!




Čtvrtek 12. června


Senát si staví drahé garáže



Pod historickými paláci Senátu - Kolowratským a Malým Fürstenberským na pražské Malé Straně - rostou podzemní garáže. Proti stavbě se ostře postavili památkáři. Vadí jim, že stavba podzemního parkoviště v archeologicky nejzajímavější pražské lokalitě s sebou nese příliš velké riziko pro okolní paláce.



Ty by hloubení garáží mohlo nenávratně poškodit. Národní ústav památkové péče dokonce vydal zamítavé stanovisko k tomu, aby se tyto garáže začaly stavět. Senát se však odvolal a zamítnutí nakonec zrušilo ministerstvo kultury - na budovách podle něj budou nanejvýš malé praskliny, což podle ministerstva nevadí.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Památkáři versus Senát? Z názvu soupeřů je bohužel ihned zřejmé jméno vítěze. Škoda, jsou-li moderní garáže na rozdíl od památek nepostradatelné ...




Pátek 13. června


Češi jdou poprvé k referendu



Vpravdě historický okamžik dnes čeká občany České republiky. Mají totiž možnost poprvé rozhodovat v referendu. Své stanovisko o přistoupení země k Evropské unii mohou vyjádřit od čtrnácti hodin v určených volebních místnostech.






Hlasování začne skončí pro dnešek ve 22:00; pokračovat bude od sobotního rána do 14:00. Lidé k hlasování potřebují jen občanský průkaz či cestovní pas, hlasovací lístek dostanou ve volební místnosti.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Premiér Vladimír Špidla dovedl zemi úspěšně do Evropy, vyhráno však ještě nemá, čeká ho totiž prosazení reformy veřejných financí a to bude v jeho politické kariéře krůček o poznání obtížnější.