Reflex č. 22

Demonstrace proti nezaměstnanosti a sociálním škrtům na ostravském Masarykové náměstí. Herce a režiséra Ondřeje Sokola zpovídala Veronika Bednářová. Program revitalizace říčních systémů a Tomáš Feřtek. Hudební kritik Jiří Černý a vzpomíná na léta s Jarkem Nohavicou. V rubrice Retro se tentokrát setkáte s básníkem Janem Schneidrem. V letošním roce opět vychází příloha Festivaly tohoto léta.

Zde najdete kompletní obsah čísla 22 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto





Foto
Dne 22. května 2003 svolaly severomoravské odbory na ostravské Masarykovo náměstí demonstraci proti nezaměstnanosti a sociálním škrtům. Náměstí zaplnilo deset tisíc odborářů, kteří od svých vůdců slyšeli to, co chtějí slyšet, a ve slepé víře, že stát má peníze , aby jejich situaci zlepšil, se ještě více radikalizují. Všechno sledoval Petr Holec.




Foto
Herec a režisér Ondřej Sokol vyhrál letos Cenu Alfreda Radoka jako Talent roku a zároveň Cenu Thálie v kategorii Mladý umělec do třiatřiceti let. Hra Osiřelý západ, kterou si sám přeložil a zrežíroval v pražském Činoherním klubu, se podle ankety Divadelních novin stala nejúspěšnější hrou roku 2002. Přitom mnoho mimopražských diváků vzalo poprvé na vědomí tohoto umělce až v jedné z rolí seriálu Útěk do Budína, který jsme právě viděli na našich obrazovkách. Rozhovor s ním přinesla Veronika Bednářová.



Foto
Americký důstojník E. K. Bird byl od roku 1964 velitelem špandavské věznice, v níž jako poslední vězeň žil Rudolf Hess, poslední z odsouzených nacistických pohlavárů. Často spolu rozmlouvali a na základě těchto rozhovorů vydal knihu Rudolf Hess - Hitlerův zástupce, jež vyšla v pětatřiceti zemích světa. V roce 1987 přinesl světový tisk zprávu, že prominentní vězeň spáchal sebevraždu, E. K. Bird je však na základě svých zážitků přesvědčen, že byl zavražděn. Autorem článku je Čestmír Lang.




Foto
Za deset let investoval český stát zhruba dvě a půl miliardy korun doProgramu revitalizace říčních systémů. Jde o dlouhodobý projekt, jak ozdravit zmeliorovanou krajinu Čech a Moravy, ale také o jeden z příkladů, jak si nechat za státní peníze postavit soukromý rybník na kapry, jak měl příležitost poznat Tomáš Feřtek. V některých oblastech dosáhli vynikajících výsledků, popularitu získala obzvlášť tzv. Brdská letka.




Foto
"Pětatřicet let mne provázíš, aniž to víš. Jednou za pár let se mne vždy nějak dotkneš," vzkázal loňskou esemeskou hudebník a zpěvák Jarek Nohavica hudebnímu kritikovi Jiřímu Černému. "On se mě dotýká co chvíli každým albem," konstatuje Jiří Černý a vzpomíná na léta, kdy měl příležitost sledovat vzestup tohoto "malého muže s kytarou" a zamýšlí se nad jeho osmi vydanými alby.


Foto
Další postavou v nové rubrice Retro je Jan Schneider, básník, textař,autor muzikálů a hudebních komedií. Při rekapitulaci své tvorby, kterou zaznamenal Bohumil Pečinka, se vrací do nezaměnitelné atmosféry šedesátých let, k jejímž hlavním atributům patřila divadla malých forem.




příloha Festivaly tohoto léta

V letošním roce Reflex opět vydává obsáhlého průvodce nejen tuzemskými ale i zahraničními filmovými, divadelními i hudebními festivaly. Příloha obsahuje soupis většiny pořádaných akcí včetně jejich programu, organizačního zabezpečení, předprodeje, možností ubytování a kontaktů. Je doplněna krátkými rozhovory s osobnostmi naší kulturní scény .Teď už jen zbývá koupit si Reflex a zamyslet se nad tím, kterou z akcí, nabízející nadcházející léto si nenecháte ujít. A počtení to bude dlouhé, celých dvaatřicet stran!