Nekonečný příběh televize Nova

Vládních protikorupčních opatření se ujali premiér Vladimír Špidla a ministr vnitra Stanislav Gross. Televize Nova má nové vedení. Ministr spravedlnosti a místopředseda vlády Pavel Rychetský se žřejmě stane ústavním soudcem. Soud zastavil stíhání komunistického kapitána StB Pavla Minaříka. Žádné velké oslavy se po euroreferendu v Čechách konat nebudou.

Pondělí 19. května


Budeme tvrdší, říká vláda ke korupci



Dosavadní boj s korupcí nemá "přehnané výsledky", proto je ho potřeba podle premiéra Vladimíra Špidly přitvrdit. Koordinátorem vládních protikorupčních opatření se stane vicepremiér a ministr vnitra Stanislav Gross, potvrdil Špidla na tiskové konferenci po zasedání kabinetu.






Korupce je podle premiéra "zlo zaměřené proti demokracii", poškozuje ekonomiku a tím snižuje kvalitu života všech lidí. Bez podpory celé vlády i jejího předsedy by proto byl boj s tímto zločinem neúčinný, argumentoval Špidla. Protože jde o stěžejní úkol koaliční vlády pro příští období, bude prý jeho plnění osobně sledovat.




(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Že by start nové éry naší vlády nebo jde jen o další vládní předsevzetí? Bohužel nevalný počet je těch, které došly naplnění...



Úterý 20. května


Televizi Nova vedou Dvořák a Šmuclerová



TV Nova má náhradu za odvolaného Vladimíra Železného. Televize bude mít fakticky dva šéfy. Generálním ředitelem CET 21, která drží licenci, se stal Petr Dvořák. Za chod Novy zodpovídá výkonná ředitelka Libuše Šmuclerová. Náměstkem zodpovědným za program je Pavel Zuna.



Místo šéfa zpravodajství patří Martinu Ondráčkovi, který dosud dělal zástupce Zunovi. "Ano, tyto informace jsou správné," sdělil iDNES mluvčí Novy Petr Kostka.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



A kdo tedy ve skutečnosti vlastní CET 21? Na tuto otázku bude muset nové vedení najít odpověď. Prozatím se alespoň může domnívat, kdo tento ohromný kolos (možná nejen) navenek řídí.




Středa 21. května


Rychetský míří do Ústavního soudu



Prezident Václav Klaus požádá Senát o souhlas se jmenováním dalších tří ústavních soudců. Jedním z nich je ministr spravedlnosti a místopředseda vlády Pavel Rychetský. Dalšími kandidáty jsou advokát Aleš Pejchal a současný soudce Ústavního soudu Vojen Güttler. Sdělil to šéf tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.






"Prezident republiky považuje všechny tři za vynikající odborníky jak v oboru ústavního práva, tak i v justiční praxi, a zároveň za osobnosti, které přispějí k vyváženosti Ústavního soudu a k jeho plnému zapojení do společenské problematiky a veřejného života," uvedl Hájek. Klaus už dříve navrhl do Ústavního soudu lidoveckého poslance Miloslava Výborného a soudce Pavla Holländera.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Že prý má premiér Vladimír Špidla za Pavla Rychetského náhradu? Doufejme, že po Petře Buzkové, která nabídku soudně odmítla, nestřílel zase od boku.



Čtvrtek 22. května


Agent Minařík unikl trestu



Brněnský soud zastavil stíhání bývalého agenta StB Pavla Minaříka, který plánoval vyhodit do povětří Rádio Svobodná Evropa v Mnichově. Za přípravu atentátu mu hrozilo tři až osm let vězení. Podle soudce Aleše Dufka unikl agent trestu proto, že nebylo možné prokázat, k jaké škodě mohlo při útoku dojít.








"Nikdo nebyl nyní schopen prokázat, jaká škoda mohla při útoku vzniknout a to je také hlavní důvod, proč je stíhání zastaveno," řekl dnes soudce Aleš Dufek, který se případem zabývá. Minařík je podle soudce patrně morálně zhýralý člověk, který se asi chtěl dopustit zavrženíhodného činu. Zákon ale neumožňuje, aby byl bývalý agent Státní bezpečnosti potrestán, uvedl Dufek.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Aby byl váš čin odsouzen, musíte ho nejdříve vykonat! Příznivá zpráva pro nešiky - jen obyčejným lidem nad ní zůstává rozum stát.



Pátek 23. května


Poděkování k účasti v referendu bude překvapení



Žádné bombastické oslavy po euroreferendu v České republice zřejmě nebudou. Ministerstvo zahraničí připravuje slavnostní setkání ve svém pražském sídle v Černínském paláci a chystá také další akci, která má být překvapením. Též chce vyslovit poděkování lidem, kteří se všelidového hlasování o vstupu země do EU v pátek 13. a sobotu 14. června zúčastní.






Pražský magistrát v ulicích metropole neplánuje žádné akce. Tématu se prý bude věnovat červnové číslo Listů hlavního města Prahy. "To je asi to, co lze od Prahy očekávat. Ale určitě nebudeme organizovat žádné májové či červnové veselice," řekl primátor Pavel Bém.




(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Nač také vyhazovat peníze na ohňostroj, když je budeme právě po vstupu do EU žalostně potřebovat?