Reflex č. 20

V tuto chvíli si na webu můžete přečíst Reflex č. 20. V dalším čísle si vás čeká reportáž Jany Doležalové o adopcích na dálku. Jiří X. Doležal se zabývá záchranou ohrožených druhů zvířat. Vladimír Páral u nás vzpomínal na šedesátá léta. Veronika Bednářová a Jan Šibík vás provedou po sedmadvacet kilometrů dlouhé newyorské Broadwayi.

Zde najdete kompletní obsah čísla 20 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto










Co najdete v Reflexu č. 21?


Foto








Foto
Adopce na dálku je velmi užitečná věc. Chudému dítěti z chudé země zaplatíte studia, čímž dramaticky zvyšujete jeho šance neskončit jako jeho rodiče, živící se rukama. Chcete-li se navíc přesvědčit, jak celá věc v praxi vypadá, můžete se za své za svým dítětem vypravit. Jana Doležalová byla v Indii, kde žije „její“ Jacintha.




Foto
Řekli byste dětská encyklopedie, ale stačí se podívat jen trochu pozorněji a zjistíte, že drtivou většinu činností, jež vyžadují samostatnost, tvořivost a aktivní přístup, zde zastávají muži. Na něžné pohlaví zbývá to co v životě: role služebné a podřízené. Že tohle dělení bral za samozřejmé Bohumil Říha v knížce, kterou napsal před čtyřiceti lety, neudivuje, u publikace s vročením 2002 je to víc než zarážející. Více Tomáš Feřtek.



Foto
První podmínkou záchrany ohrožených druhů je snížení počtu lidí – zvláště v tropických oblastech klidně o polovinu. Připadá vám to poněkud zvláštní? Jiřímu X. Doležalovi také, a protože je realista chápající, že tolik místa, kolik pro své pojetí ochrany vyžadují úředníci, navrhuje k problému přistoupit z jiného konce




Foto
Nejsme sice leckdo, tedy Reflex, ale šance pozorovat při dolaďování rukopisu spisovatele, na jehož novinky stávali lidé fronty před knihkupectvími, se nám také nenabízí každý den. Někteří členové redakce chodili do písárny, kam jinak nepáchnou, tajně nakukovat. Vám přejeme, abyste si vzpomínky Vladimíra Párala na šedesátá léta vychutnali. Je to lahůdka.


Foto
Sedmadvacet kilometrů newyorské Broadwaye můžete okouknout a turisticky „nasát“ za pár hodin. Naše redaktorka zde ale nějaký čásek žila a to už je poněkud jiný šálek kávy. Veronika Bednářová a Jan Šibík vás protáhnou galeriemi, divadly, restauranty a i obyčejnými bistry samotného srdce hlavního města světa.