Klaus versus vláda

Policisté vyhmátli prostřednictvím odposlechů podezřelé kontakty poslanců a ministrů. Jiří Pasovský, který zatřelil nigerijského konzula, byl uznán nepříčetným. Americké základny na našem území - ano či ne? Ani schůzka v Lánech nepřinesla smír mezi vládu a prezidenta. Ministryně školství Petra Buzková se opět poohlédla po malé rybě v rybníku.

Pondělí 5. května


Politici měli podezřelé hovory



Někteří poslanci, ale i ministři současné vlády jsou v kontaktu s lidmi podezřelými z trestné činnosti - například z korupce nebo z obchodu se ženami. Policisté na to přišli, když odposlouchávali telefony podezřelých a ti v některých případech volali významným politikům.






Jako ministrovi mu Úřad vlády zajistil bydlení v části vilky na Letné. Tu ještě donedávna obýval spolu s Vladimírem Špidlou. Na tuto skutečnost upozornilo sobotní vydání deníku Blesk.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Odposlechy policistů jako veřejná show? Snad se kromě investigativní práce novninářů dočkáme také rozuzlení...



Úterý 6. května


Důchodce, který zastřelil konzula, byl při činu nepříčetný.



Vazebně stíhaný důchodce byl podle psychiatrů v době činu nepříčetný. Podle obvinění v únoru zastřelil v budově nigerijského velvyslanectví v pražských Střešovicích konzula a postřelil recepčního. Po činu se zhroutil.



"Nemusí o to žádat, nárok mu vznikne automaticky," řekl včera Havlův osobní tajemník Jakub Hladík.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Kam až může vést lidská chamtivost? Vezměme si alespoň ponaučení!




Středa 7. května


O základnách může rozhodnout referendum



Kandidáti do rady pro vysílání, kteří v úterní volbě neuspěli, dostanou zřejmě druhou šanci. Většina poslanců totiž zastává názor, že není třeba vyhlašovat nové nominace.




Případný plebiscit by podpořila i opoziční ODS a KSČM. Komunisté jsou ale rozhodně proti umístění amerických vojáků v republice a spolu s nimi i někteří sociální demokraté.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Rozumný nápad, kdo jiný by o rozmístění amerických základen na našem území měl rozhodovat než občané?



Čtvrtek 8. května


Máme různé názory na EU, chceme hledat shodu



Krátká rvačka několika anarchistů a skinheadů na Vítězném náměstí v Praze byla nejdramatičtější událostí prvního máje v České republice. Kromě této potyčky a protestů antikomunistů na shromážděních KSČM proběhly oslavy bez větších problémů.







Oslavy v celé zemi byly klidnější než v minulosti. Shromáždění v Česku se tradičně zúčastnili hlavně levicově smýšlející lidé. Politický náboj měly akce organizované KSČM, jejichž účastníci kritizovali poměry v zemi a brojili proti vstupu do EU, stejně jako anarchisté.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Prezident Václav Klaus zvolil strategii popularity u občanů. Proč ne? Na pronášení svých názorů má v této zemi právo.



Pátek 9. května


Buzková chce zavést školní autobusy



Děti ze Sýkořice na Rakovnicku, které jezdí do zhruba deset kilometrů vzdálené školy v Křivoklátu, musí každý den už v šest ráno sedět v autobuse. Když do školy dorazí, víc než hodinu pak čekají, než jim začne vyučování. Důvod? Žádný jiný autobus jim nejede.






Stejně trpí děti v mnoha malých vesnicích a ministerstvo školství začalo pracovat na plánu, jak zavést zvláštní školní autobusy. Podle zatím předběžných návrhů by za ně měly platit především obce. A protože ty mají své rozpočty leckdy napjaté, ministryně Petra Buzková si představuje, že by peníze na autobusy získávaly z grantů, které bude vyhlašovat Ministerstvo pro místní rozvoj.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Nápad je to jistě ušlechtilý, neměla by však paní Buzková momentálně pracovat na reformě školství?