Tři kroky do práce!

V pražské Nerudově ulici na Malé Straně právě končí rekonstrukce poslanecké ubytovny. Poslanci se nedohodli, ve státní pokladně tak ubyde téměř milión korun. Zvolení nových členů do rady pro vysílání se opět komplikuje. Tisíce nadšenců oslavilo komunistický 1. máj. Prezident Václav Klaus zamítl první návrh svého portrétu na poštovní známky.

Pondělí 21. dubna


Dostál zažádal o byt, přestože už jeden měl



Poslanec a ministr kultury Pavel Dostál je jedním ze zákonodárců, který se bude stěhovat do nové poslanecké "ubytovny" v pražské Nerudově ulici. Do práce - a to jak do sněmovny, tak na ministerstvo - to bude mít jen pár kroků. Problém je v tom, že Pavel Dostál má k dispozici jiný služební byt.






Jako ministrovi mu Úřad vlády zajistil bydlení v části vilky na Letné. Tu ještě donedávna obýval spolu s Vladimírem Špidlou. Na tuto skutečnost upozornilo sobotní vydání deníku Blesk.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Kolem 250 miliónů padlo za větší pohodlí poslanců, z nichž většina jako hlavní důvod své žádosti o byt udávají nutnost snadné dostupnosti svého zaměstnání. Příště se můžete nastěhovat rovnou do sněmovny nebo na ministerstva!



Úterý 29. dubna


Havel dostane odchodné. Zvažuje, jak s ním naloží



Tři měsíce poté, co opustil funkci prezidenta, získá tento týden Václav Havel nárok na odchodné. Půjde o pětinásobek jeho bývalého platu, tedy o částku převyšující osm set tisíc korun. Vyplývá to ze zákona o platu představitelů státní moci.



"Nemusí o to žádat, nárok mu vznikne automaticky," řekl včera Havlův osobní tajemník Jakub Hladík.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Otázka nezní: Odchodné - ano či ne? Otázka zní: Jak dlouho se bude Parlament ještě dohodovat o finančním zajištění exprezidenta? Zvláště, když už to stálo minimálně osm set tisíc korun.




Středa 30. dubna


Neúspěšní kandidáti do rady dostanou asi další šanci na zvolení



Kandidáti do rady pro vysílání, kteří v úterní volbě neuspěli, dostanou zřejmě druhou šanci. Většina poslanců totiž zastává názor, že není třeba vyhlašovat nové nominace.




Znamená to mimo jiné, že by se mělo opět hlasovat třeba o publicistovi Václavu Žákovi a někdejší mluvčí České televize Kataríně Vaculíkové, které navrhla ČSSD. Do hry se znovu dostanou i bývalí členové rady Petr Žantovský a Alena Macková či nakladatel Ivo Železný, které nominovala ODS. Občanští demokraté zatím vyšli zkrátka - mezi šesti lidmi, které sněmovna v úterý vybrala, není ani jeden jejich kandidát.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Pějme píseň dokola,
okolo stola la la...



Čtvrtek 1. května


Komunisté i ČSSD oslavili Svátek práce



Krátká rvačka několika anarchistů a skinheadů na Vítězném náměstí v Praze byla nejdramatičtější událostí prvního máje v České republice. Kromě této potyčky a protestů antikomunistů na shromážděních KSČM proběhly oslavy bez větších problémů.







Oslavy v celé zemi byly klidnější než v minulosti. Shromáždění v Česku se tradičně zúčastnili hlavně levicově smýšlející lidé. Politický náboj měly akce organizované KSČM, jejichž účastníci kritizovali poměry v zemi a brojili proti vstupu do EU, stejně jako anarchisté.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Pohled na desetitisícový dav na Letenském náměstí v Praze by mohl pobavit náhodného kolemjdoucího jen v případě, že by podlehl dojmu, že jde o komparsisty. Skutečnost, že se nejednalo o dobře zprodukované natáčení filmu z 80. let je velmi skličující.



Pátek 25. dubna


Známka s Klausem se Klausovi nelíbí



Nové poštovní známky s prezidentem Klausem hned tak nebudou. První verze portrétu, který je hlavním motivem známky, se totiž Klausovi nelíbila, a tak Česká pošta musela prezidentské kanceláři předložit návrhy nové. Tím se výroba známky zpozdí nejméně o několik týdnů.






O tom, že se kvůli Klausově nespokojenosti musí návrh známky předělávat, se prezidentské kanceláři ani České poště nechce příliš mluvit. "Viděl jsem několik návrhů a Václav Klaus si jeden z nich vybral. Žiju v přesvědčení, že se známka už vyrábí," byla první reakce prezidentova kancléře Jiřího Weigla.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Přestože se někomu může zdát jednání Václava Klause pošetilé, pravdou zůstává, že málokdo by byl hrdý na svůj portrét, kde by byl vyoobrazen jako jednooký král.