Záhadné stamilióny Josefa Šťávy

Hlasovat v referendu o vstupu České republiky do EU se bude moci i v jiném než ve svém volebním okrsku. Prezident Václav Klaus jednal na Hradě s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. Zakladatel H-Systemu Petr Smetka půjde na pět let do vězení. Jiří Rusnok míří do soukromé sféry. Ministerstvo zdravotnictví řeší kauzu Diag Human.

Pondělí 21. dubna


V pátek 13. o vstup do EU - hlasovací lítsky budou v hlasovacích místnostech



Voliči budou moci hlasovat i v jiném než ve svém volebním okrsku, pokud ovšem na domovském obecním úřadě požádají o hlasovací průkaz. Žádat budou moci osobně nebo písemně po vyhlášení termínu referenda.






Písemnou žádost musí obecní úřad dostat nejpozději sedm pracovních dnů před referendem, nejpozději tedy do 4. června, pokud se hlasování uskuteční 13. a 14. června. Na osobní žádost bude čas do 11. června



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Bod pro vládu. Chalupáři by přece jenom mohli před hlasováním o vstupu České republiky do EU upřednostnit péči o svoje zahrádky.



Úterý 22. dubna


Klaus a Svoboda se sešli, jejich názory ne



Na Hradě skončila schůzka ministra zahraničí Cyrila Svobody s prezidentem Václavem Klausem. Podle všeho dočasným smírem. "Prezident ministrovi připomněl, že pro něj není opozičním politikem, ale partnerem v zahraniční politice," uvedl prezidentův mluvčí Tomáš Klvaňa. Co se týče EU, trvají oba politici na svém.



Jednání se podle Klvani nevedla ani o zahraniční politice, ani o názorech obou ústavních činitelů na budoucí uspořádání Evropské unie.




(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Toho, že ministr zahraničí Cyril Svoboda přitvrdil, si všiml snad každý. U Václava Klause však narazil. Příště by se měl místo urážek soustředit především na svou věcnou argumentaci!




Středa 23. dubna


Zakladatel H-Systemu dostal za podvod pět let



Pět let vězení s dozorem za sedmnáctimilionový podvod dostal zakladatel zkrachovalého H-Systemu Petr Smetka. Podle výroku pražského městského soudu Smetka podvedl Českou spořitelnu při čerpání úvěru ve výši 260 milionů korun na koupi a rekonstrukci hotelu Kriváň.




Podle pokynů Smetky byla na účet firmy Žako převedena za zprostředkovatelské služby provize zhruba 17 milionů korun, ačkoli společnost žádnou zprostředkovatelskou činnost nevyvíjela, prohlásil předseda senátu Kamil Kydalka. Jeho senát zároveň čtyřiačtyřicetiletému muži zakázal činnost ve všech statutárních orgánech obchodních a finančních společností na dobu pěti let.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



"Konečně na něj došlo," na okamžik si oddechne zhruba 1200 lidí, kteří v případu H-System marně čekali na bydlení. Pět let za Kriváň je ale pro mnohé malým zadostiučiněním.



Čtvrtek 24. dubna


Rusnoka nahradí student Robin Böhnisch



Politický čaroděj odchází a pro ČSSD to může být ztráta. Tak komentoval odchod Jiřího Rusnoka z Poslanecké sněmovny jeho šestadvacetiletý nástupce. Je členem zastupitelstva v Mladých Bucích na Trutnovsku a navštěvuje doktorandské studium na Univerzitě v Pardubicích.





"Nevidím to jako špatnou kombinaci. Předpokládám, že budu schopný se dohodnout s děkanem naší fakulty, abych na doktorandském studiu mohl zůstat," řekl Böhnisch, který se zabývá aplikovanou krajinnou ekologií. Současně vyučuje na Univerzitě Hradec Králové.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Sympatie k ODS se v ČSSD prostě nevyplácí. Žádný strach, politici jsou v soukromých společnostech vítáni.



Pátek 25. dubna


S firmou Diag Human probíhají neoficiální jednání



Ministerstvo zdravotnictví jedná s firmou Diag Human o stažení žaloby a v pondělí možná bude uzavřena dohoda. ČTK to zjistila z důvěryhodných zdrojů. Žalobu podala v úterý ministryně zdravotnictví Marie Součková k okresnímu soudu v Táboře, aby dosáhla zrušení mlčenlivosti o smlouvě s firmou, jíž vláda počátkem roku vyplatila 326 milionů za poškození dobrého jména.






Mluvčí ministerstva Mario Böhme informace nepopřel. "Jedná se neoficiálně," řekl.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Další mlhavá kauza spatřila světlo světa. Hlavy zatím však padají na nepravých místech, jak se tomu stalo v případě náměstkyně ministerstva zdravotnictví Dany Římanové, která prý vnesla do celé věci zmatek. Zatím to však vypadá, že je zmatená sama ministryně zdravotnictví Marie Součková.