Reflex č. 16

Divadlo Pod Palmovkou se konečně vzpamatovalo z povodní, povídali jsme si s jeho ředitelem Petrem Kracikem. Zpěvačka MEL C vydala album Reason. Poslední konflikt v Iráku vzbudil diskusi na téma ropy, která je krví naší společnosti. "Pražský hrad vzkvétá," konstatoval Petr Volf. Před pětadvacetli lety zemřel český novinář Ferdinand Peroutka.

Zde najdete kompletní obsah čísla 16 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.
Foto





Foto
"Může být něco lepšího než mít ještě za života, abych parafrázoval Shakespeara, dobrý epitaf u herců? Tedy že jsme v divadle, kde by každý herec rád zkoušel a hrál a které divák bez násilí vyhledává," řekl v rozhovoru s Richardem Ermlem Petr Kracik, ředitel a režisér libeňského Divadla pod Palmovkou, jedné z nejkvalitnějších pražských scén.


Foto
První novoroční projev Václava Havla v roce 1990 začal dnes už legendární větou: "Tato země nevzkvétá." Po třinácti letech Havlova působení na Pražském hradě použil Petr Volf při hodnocení současného stavu hradního areálu parafráze a konstatoval: "Pražský hrad vzkvétá."





Foto
Spice Girls byly mediálně nejsledovanější kapelou devadesátých let. Jedna z jejích členek, MEL C, se vždycky trochu ztrácela ve stínu sexuálně provokativní Geri a elegantní Victorie, ale že zpívala z celé kapely nejlépe, prokázala před třemi lety na svém debutu Northern Star, tvrdí Honza Dědek.





Foto
"Když před pětadvaceti lety zemřel v New Yorku český novinář Ferdinand Peroutka, všimli si toho doma v Československu jen ti, kdo měli naladěno na Hlas Ameriky nebo jinou cizí stanici. Doma byl Peroutka mrtvým mužem už dávno, od odchodu do exilu v roce 1948," začíná vyprávění o "objeveném" žurnalistovi Pavel Kosatík.




Foto
Ropa je krví moderní společnosti a přiškrcení dodávek vede k vážným poruchám v ekonomice. Proto zajištěním jejího pravidelného přísunu jsou motivována mnohá politická rozhodnutí. Také poslední konflikt v Iráku vzbudil v tomto ohledu nejednu otázku. Tuto problematiku velice podrobně analyzoval Marek Hudema.