Éra Václava Klause

Lidé z ODS si myslí, že je někdo odposlouchává, případ vyšetřuje policie. Přestože je půl roku po povodních, k postiženým lidem se ještě nedostaly peníze. Radní nedokázali vybrat nového ředitele České televize, volba skončila rezignacídvou členů Rady. Poslanci se rozhodli bojkotovat schválení prezidentského důchodu. Česká republika má konečně prezidenta.

Pondělí 24. února


Gross: Odposlechy má objasnit operátor



Předseda komise pro kontrolu civilní kontrarozvědky Jan Klas a poslankyně Zdeňka Horníková (oba z ODS) v sobotu oznámili, že jsou odposloucháváni.



Aféru odstartoval v pátek svým prohlášením další poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Všichni tak usoudili ze zpráv, které jim přišly a obsahovaly záznam jejich hovoru.



(Zdroj a více informací: lidovky.cz)



Nestačilo by požádat svého operátora o výpis odchozích a příchozích hovorů? Můžete ho mít do hodiny za pouhých sto korun.



Úterý 25. února


Praha zdržuje dotace pro zaplavené



Pražská radnice si s pomocí zaplaveným příliš hlavu neláme. Téměř sto milionů korun od státu magistrát nedostal k lidem ani půl roku po povodních. Teprve nyní peníze odeslal z městského účtu na jednotlivé radnice. Jejich vedení však musí ještě schválit postup, jak finance rozdělí.



Dopídit se, proč se nikdo rozdělením peněz nezabýval už dřív, je téměř nemožné. Nic bližšího neví ani ten nejdůležitější muž, který by měl mít o financích v městské pokladně přehled.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



Bohužel stále platí - co oči nevidí, to srdce nebolí. V tomto případě však není třeba dohlédnout tak daleko...



Středa 26. února


Rada nezvolila ředitele ČT, Knížák a Weissová se rozhodli z rady odejít



Rada České televize dnes nezvolila nového generálního ředitele této veřejnoprávní instituce. Nejvíce hlasů získala Jana Kasalová, pro kterou hlasovalo ve druhém kole volby osm radních. Ke zvolení potřebovala o dva hlasy více. Krátce po oznámení výsledků sdělil předsedovy rady Janu Mrzenovi radní Milan Knížák, že na členství v radě hodlá rezignovat.
Místopředsedkyně rady České televize Lucie Weissová následovala Milana Knížáka a i ona po neúspěšné volbě generálního ředitele ČT rezignovala na své členství v radě. Novinářům to oznámila radní Helena Fibingerová a ČTK to potvrdila sama Weissová.



Televizi tedy stejně jako dosud od odvolání Jiřího Balvína v listopadu 2002 povede prozatímní ředitel Petr Klimeš.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Volba ředitele skončila naprostým fiaskem. Není se však čemu divit, když radní už dopředu vysílali signály o nespokojenosti s vybranými kandidáty. Lze předpokládat, že nyní dvanáctičlenná rada, která má mít ze zákona členů 15, volbu ředitele ČT nevzdá. Kasalová či Franc? Ale pozor, ještě je tu Ivo Mathé!



Čtvrtek 27. února


Havel zatím bez důchodu



Poslanecká sněmovna dnes nečekaně neschválila vládní návrh zákona o penzi pro bývalé prezidenty. V klíčovém hlasování zákon podpořilo jen 58 poslanců. Zákon měl začít platit od 1. května. Jako první ho měl využít Václav Havel, kterému skončil mandát 2. února.



Z počítačového záznamu hlasování vyplývá, že zákon podpořilo 17 poslanců KDU-ČSL, osm poslanců US-DEU a 33 sociálních demokratů. Proti předloze se postavili poslanci ODS, KSČM, tři lidovečtí poslanci a 12 poslanců ČSSD.



(Zdroj a více informací: ihned.cz)



Neschválení doživotní renty pro doslouživšího prezidenta se jeví jako msta poslanců za některé postoje bývalého prezidenta České republiky Václava Havla. Možná, kdyby nebyl první, na koho by se zákon vztahoval, dopadlo by hlasování přesně naopak. Desetitisícový důchod pro finančně zajistěného exprezidenta to je vskutku opravdová pomsta!



Pátek 28. února


Prezidentem je Václav Klaus



Česká republika má prezidenta. Hlavou státu se stal Václav Klaus. Podle oficiálních výsledků získal 142 hlasů, to znamená o jeden hlas více, než potřeboval ke zvolení. Koaličního kandidáta Jana Sokola zradila neshoda vládních stran.



Jednašedesátiletý čestný předseda ODS se ujme úřadu 7. března, kdy na společné schůzi obou komor složí prezidentský slib.



(Zdroj a více informací: idnes.cz)



A je tu doba společného fungování levicové vlády a pravicového prezidenta. Přestože se politici dohadují o řadě scénářů týkajících se působení nového prezidenta, to, jaký doopravdy bude, ukáže pouze čas.