Kolem světa: Nadčlověk Obama

Kolem světa: Nadčlověk Obama

Kolem světa: Nadčlověk Obama

První, co mi nabídl taxikář, jen co autobus přejel hranice do Keni, bylo: „Chcete vzít na návštěvu k babičce Obamy?“ Když jsem odmítla, snažil se mě přesvědčit, že bydlí jen kousek od Kisumu a že to skoro ani není zajížďka.

První, co mi nabídl taxikář, jen co autobus přejel hranice do Keni, bylo: „Chcete vzít na návštěvu k&#160babičce Obamy?“ Když jsem odmítla, snažil se mě přesvědčit, že bydlí jen kousek od Kisumu a že to skoro ani není zajížďka.

Turisté, kteří chtějí vidět všechny keňské atrakce, dnes nemají na seznamu jen lvy, žirafy a Masaje, ale i Obamy.



Představovala jsem si, jak babička sedí před svým domkem z bláta a&#160střechou z palmového listí, kolem ní dva příslušníci americké tajné služby a všude spousta autobusů s turisty, kteří chtějí na vlastní oči vidět, jak vypadá žena, která nese jméno moderního nadčlověka. Představovala jsem si ji, jak stále dokola všem opakuje, že tady u Obamů vždycky věděli, že z toho Baracka něco bude a rozdává přitom dojatým turistům odznáčky s fotkou a podpisem svého vnuka. V Keni je díky svým kořenům Obama něco jako rocková, respektive hiphopová, hvězda, která ale nikdy, nikdy nenahraje špatné album. Všechno, co udělá Obama, je posvátné.



Tušila jsem, že Obama bude v Keni populární figurou. Už v Tanzánii byly samolepky „Obama 08“ téměř na každém druhém blatníku, jeho jméno nasprejované na zdech, u holiče visely jeho fotky jako vzor žádaného účesu a potkala jsem i pár žen se vzorem Obamova obličeje na sukni. Někdy měly Obamu na zadku, jindy na rozkroku.

V Keni ale nabrala důležitost Obamy ještě dramatičtějšího rázu. Především je třeba uvést, že Baracků Obamů tu žije mraky. Pro příslušníky kmene Luo je Obama běžné příjmení a každé druhé batole v západní části Keni se navíc dnes jmenuje Barack. Lidé jsou tu pyšní na to, že americký prezident je „původem z Keni,“ ačkoli z Keni pocházel pouze jeho otec, který ale zemřel před lety při autonehodě a&#160svého syna viděl jen jednou v životě. To tu není důležité. Důležité je, že kus Keni se dostalo až do Bílého domu.

Každé dítě tady ví, že Barack Obama je prezident USA a že to je něco důležitého. Roztomilé je, že díky Obamovi už děti nekřičí při každém pohledu na bělocha tradiční „Mzungu!“ (běloch!), ale některé si zvykly křičet: „Obama!“



Jedna matka to vysvětlila tak, že její dceři každý běloch připadá jako Obama, ať už je to muž nebo žena. Zatímco běloši vidí v&#160Obamovi prvního černošského prezidenta, tady lidem neuniká, že Obama je napůl běloch. Jsou na to pyšní. Vidí to jako možná to nejlepší, co kdy na tomhle konci světa ze vztahu černých s bílými vzešlo.



Autorka je spolupracovnice redakce, cestovatelka a publicistka. Pro Reflex.cz připravuje pravidelnou rubriku POHLEDY ZVENKU.